NAKON KONA OGLASIO SE I CAPAK: Evo šta vodeći hrvatski stručnjak misli o nevjerovatnim izjavama Novaka Đokovića…

U nedjelju je najbolji teniser svijeta Novak Đoković na Facebooku organizirao online druženje s nekoliko sporista iz Srbije, pričali su o svemu i svačemu, a najviše o sportu

  • Regija

  • 21. Apr. 2020  

  • 0

Malo su se šalili, pa su ozbiljno prozborili o pandemiji koronavirusa, životu u izolaciji, ali i budućnosti... Gledali su ih mnogi. Ipak, da nije bilo Đokovićevih prilično iznenađujućih izjava, ovo online druženje ostalo bi jedno od mnogih koja slavne osobe rade u ovo vrijeme karantene.

Među top vijesti njihovo druženje ušlo je zato što je Đoković, kad se spomenulo cjepivo protiv Covida-19, izjavio da je - protivnik cijepljenja.

- Lično nisam za vakcinisanje i ne bih volio da me neko primorava da dobijem injekciju da bih mogao putovati. Ako to bude pravilo i zakon, šta će onda biti? Trebam odlučiti hoću li se ili ne podvrgnuti tome. Imam svoje mišljenje, a da li će se ono promeniti u nekom trenutku, ne znam - rekao je slavni teniser, pri čemu se referirao na najavu obavezne vakcinacije za sportiste uoči putovanja.

- Mi dobivamo preko službenih medija neku priču koja izaziva priličan strah i paniku kod ljudi. Ne može čovek ostati imun na to. Verujem da je virus opasan, u suprotnom ne bi bilo pola sveta zakačeno, ali mislim da postoji neka vrsta cenzure medicinskih stručnjaka - rekao je Đoković i dodao da ti stručnjaci govore o nekim drugim rješenjima koja se ne poklapaju s onim što plasiraju “zvanični mediji”.

- Volio bih da postoji više debata, razlika u razmišljanju. Jednostavno da čujemo i ta razmišljanja. Mi nismo iz te struke i ne možemo o tome pričati, ali ja bih više volio da se priča o imunitetu.

Društvene mreže su podivljale, a stav jednog od najpoznatijih sportista na svijetu protiv cijepljenja komentirale su hiljade ljudi s različitim reakcijama. Mnoge je šokiralo što se Novak, koji je krajem marta Srbiji poklonio milion eura za borbu protiv koronavirusa, “petlja” u ono o čemu nema pojma (“neka se drži reketa”). Neki su ga mediji odmah proglasili “antivakserom”, a protivnici cijepljenja uživali su u tome što imaju tako slavnu osobu u svojim redovima.

Jučer je kritike na Đokovićev račun uputio i vodeći srbijsnaki epidemiolog Predrag Kon, a sad je to učinio i njegov hrvatski kolega Krunoslav Capak.

- Novaka Đokovića osobno ne bih komentirao jer nisam vidio njegovu izjavu, ali mogu komentirati antivakserski pokret. Činjenica je da su utihnuli kada je broj oboljelih bio visok, a isto tako bilo je za očekivati da će se početi javljati kako broj oboljelih opada - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Jutarnji list.

- Smatram da je cjepivo koje će biti s minimalnim nuspojavama rješenje i da je ono najpouzdanije i najbolja zaštita od zaraznih bolesti, što govore i povijesne činjenice o suzbijanju brojnih bolesti i spašavanju velikog broja života - navodi te pita sve antivaksere: - Tko bi od vas, da vas ugrize bijesni pas, odbio cjepivo i osudio se na smrt?

- Ako tražite moju definiciju cjepiva ona glasi: Zemlja je okrugla, benzin je zapaljiv, a cjepivo je učinkovito i sigurno - zaključio je Capak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...