VANREDNE MJERE PROTIV KORONAVIRUSA RAZOTKRILE DODIKA: U svemu kopira Vučića, od obračuna sa nepoćudnim medijima, preko spektakularnih dočeka kineskih i ruskih aviona, do zarobljavanja institucija...

Potpuno identičan obrazac ponašanja Dodika i Vučića prisutan je u svakodnevnoj politici, od izjava, ponašanja itd.

  • Mini market

  • 22. Apr. 2020  22. Apr. 2020

  • 0

Pandemija koronavirusa i mjere koje su uvođene u Srbiji i u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska najbolje su pokazale koliko je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik čista kopija svog stvarnog ideološkog i političkog vođe, predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Nisu samo mjere protiv koronavirusa to pokazale. Potpuno identičan obrazac ponašanja Dodika i Vučića prisutan je u svakodnevnoj politici, od izjava, ponašanja itd.

Milorad Dodik je došao na vlast u RS-u 2006. godine, odnosno šest godina prije nego je Aleksandar Vučić sa SNS-om dobio izbore u Srbiji.

Oni sa boljim pamćenjem sjetit će se da je u tom periodu Milorad Dodik zdušno podržavao Borisa Tadića iz Demokratske stranke. On se 2012. godine otvoreno miješao izbornu kampanju u Srbiji i građanima Srbije govorio da se glasa za Borisa Tadića, odnosno protiv Aleksandra Vučića i SNS-a.

Ipak, SNS je pobijedio na izborima te 2012. godine, Tadić je izgubio i praktično nestao sa političke scene. Preko noći su se Dodik i Vučić pomirili, približili i započeli svoje zajedničko koordinirano djelovanje, koje je posljednjih dana i mjeseci veće i jače nego ikada.

Država to sam ja

Sve mjere Vlade Srbije donose se uz isključivu naredbu Aleksandra Vučića. Vučić ima apsolutnu vlast u Srbiji. Vučić je praktično sve u Srbiji: Gradonačelnik Beograda, ministar odbrane, predsjednik države, guverner Centralne banke, predsjednik Skupštine Srbije, premijer Srbije. Ukratko se može reći da je Srbija Vučić, a Vučić je Srbija. U Srbiji ne postoji niko drugi osim Vučića. Ana Brnabić, prije toga i Tomislav Nikolić, Aleksandar Martinović, Goran Vesić samo su puke ikebane Aleksandra Vučića. Opozicije u Srbiji nema, kao što je praktično nema ni u RS.

alt

Potpuno identično je političko djelovanje Milorada Dodika. Dodik je gradonačelnik Banja Luke, on pregovara sa MMF-om umjesto ministra finansija, on je premijer RS-a, predsjednik NSRS, on je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, on je predsjednik RS. Radovan Višković, Željka Cvijanović, Igor Radojičić i ostali tek su puki izvršioci Dodikove politike.

Dodika i Vučića krasi i to da ne vole novinare opozicionih ili stranih medija koji nisu pod njihovom političkom kontrolom. Aleksandar Vučić lično je na konrefencijama za medije ili preko svojih režimskih medija napadao druge novinare televizije Nova S, N1, Al Jazeera Balkans, napadao je novinare BIRN-a, Danasa, KRIK-a i druge.

Milorad Dodik je na isti način bahato i bezobrazno napadao i vrijeđao novinare Federalne TV, RTV-a BN i drugih medija.

U onim opštinama i gradovima u Srbiji gdje SNS uspostavi vlast nema mjesta za one koji su iz opozicije. Svaki kritički glas je ugušen, svaki građanin koji kaže drugačije gurnut je na margine društva. Potpuni isti karakter vladanja je u RS-u. U onim opštinama gdje je SNSD na vlasti, nema mjesta za druge i drugačije. Opštine koje nisu pod kontrolom SNSD-a, dobijaju manje ili nimalo pomoći Vlade RS-a.

Vučić je uspio u Srbiji opoziciju svesti na par beskrvnih stranaka. Dodik je od 2018 na ovamo na svoju stranu okrenuo i dojučerašnje protivnike: Obrena Petrovića, Miću Mićića, Dragana Čavića itd.

Copy-paste mjere protiv pandemije

Sa izbijanjem pandemije koronavirusa u Evropi, Aleksandar Vučić već 15 marta 2020. godine proglašava vanredno stanje u Srbiji. Milorad Dodik ga prati u stopu, i kao član Predsjedništva BiH, sa državnog nivoa, naređuje svojim podređenim političarima Viškoviću i Cvijanovićki uvođenje vanrednog stanja 28. marta.

Vučić je u petak 10. aprila uveo 60-satni policijski čas, odnosno mjere zabrane kretanja, što se nije dopalo brojnim građanima Srbije, koji tvrde da je riječ o čistoj diktaturi. Čak su i sa prozora i balkona gradova u Srbiji, ljudi negodovali zbog odluke.

Sedam dana kasnije, tačnije u petak 17. aprila Dodik uvodi Vaskršnji policijski čas koji je trajao do ponedjeljka 20. aprila. Građani su samo mogli u subotu od 6 do 15 sati da odu u nabavku.

alt

Da guraju prst u oko Zapadu, pokazali su i svečanostima i ceremonijama dočeka kineskih i ruskih aviona sa medicinskom opremom. Kineski ljekari doletjeli su u Beograd 21. marta. Lično ih je dočekao Aleksandar Vučić i tom prilikom poručio: "Hvala Kini i mom bratu Si Đipingu!"

Od ove ceremonije gnušali su se u Briselu, pa su prvo Karl Bildt, a kasnije i Josep Borrell osudili Vučićev potez. Iz Evropske unije, predsjedniku Srbije su poručili: "Kada ti Kinezi pošalju pomoć praviš ceremonije i svečane dočeke, kada dobiješ pomoć od EU, prećutiš kao da ništa nije bilo".

Već 3. aprila sletio je u Beograd i ruski avion sa pomoći. Ovaj put nije bilo Vučića, ali su avion dočekali premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Dodik je slične ceremonije pravio i sa ruskim avionom kada je sletio 9. aprila u Banja Luku. Poslao je političke poruke "da je Rusija uz Srpsku".

I Vučić i Dodik vode stalnu predizbornu kampanju. U jeku pandemije, kada je gotovo svaka vijest o koronavirusu, oni su se pobrinuli da jedna vijest bude o virusu, a druga o njima dvojici. U Srbiji postoje koronavirus i Vučić, a u RS-u koronavirus i Dodik.

Takozvani premijer Višković

Upitan da prokomentira ponašanje Milorada Dodika i to što kopira Aleksandra Vučića u svemu, zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović izjavio je za Slobodnu Bosnu da Dodik nikako po ustavu ne bi mogao biti predsjednik Kriznog štaba u jednoj normalnoj situaciji.

"U Kriznom štabu bi trebao biti premijer, predsjednik NSRS, ministri. Namjerno je preformulisan Krizni štab. Vidjeli ste da je takozvani premijer Višković, prije Vaskršnjih praznika, tvrdio da nema razloga da se uvode višednevni policijski dani. Dodik je tvrdio da treba. Bilo je na kraju onako kako je Dodik rekao", podsjetio je Vukanović i dodao da bi "Viškoviću najbolje bilo da podnese ostavku, ako ima imalo obraza".

alt

Prema njegovim riječima, Dodik je u potpunosti kopirao Aleksandra Vučića u pogledu mjera.

"Vidjeli ste da Vučić uvede vanredno stanje, Dodik uvede vanredno stanje. Vučić uvede policijski čas, Dodik uvede policijski čas. Vučić se ne skida sa televizije, Dodik se ne skida sa televizije. U potpunosti ga kopira svaki dan. Vučić strogom kontrolom države, zarobljavanjem institucija, potpuno kontroliše javni prostor i manipuliše narodom. To će isto da radi Milorad Dodik. Nigdje u Evropi, osim u Srbiji i Republici Srpskoj se nije dogodilo da je državnim udarom i proglašenjem vanrednog stanja obustavljen rad skupština", objašnjava naš sagovornik.

Podvukao je da Dodik donosi uredbe sa snagom zakona i da se sada nekontrolisano zadužuje.

"Najavio sam da će Dodik iskoristiti vanredno stanje za nekontrolisano zaduživanje i za obračun sa političkim protivnicima, kroz uredbe o zabrani širenja panike. Upravo ova dva poteza je prvo napravio. Onda je pod pritiskom svojih mentora iz zapadnih ambasada povukao uredbu o zabrani širenja panike", kazao je Vukanović.

Ocijenio je da u Republici Srpskoj se vlada kao u srednjem vijeku.

"Jedan čovjek je i predsjednik RS, predsjednik NSRS, i premijer. To je jedno veliko poniženje za RS i njene institucije, jer su sve institucije RS sada podređene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Ovo je defakto najveći prenos nadležnosti od Daytona do danas", zaključio je Vukanović.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...