ŽELJKA CVIJANOVIĆ NAJAVILA: "RS ublažava mjere 27. aprila, a preloman je 10. maj"

Banja Luka namjerava već od 27. aprila početi sa uvođenjem određenih olakšica kada je riječ o ograničavajućim mjerama koja su primenjena zbog pandemije virusa korona, koje će se ticati pojedinih djelatnosti i zanatskih radnji koje ne podrazumevaju masovni kontakt, ali da će najvidljivije opuštanje mjera moglo da se očekuje 10. maja, kazala je za agenciju Sputnjik, Željka Cvijanović.

  • Politika

  • 21. Apr. 2020  21. Apr. 2020

  • 2

 Predsjednica Republike Srpske Željka Civjanović u razgovoru za Sputnjik kaže da je 10. maj okvirni datum za popuštanje jer će do tada proći tri najvažnija dana kada se očekuje masovno okupljanje građana – Uskrs koji je prošao, zatim 1. maj, a potom i Đurđevdan: „Nakon što prođu svi ovi važni datumi, mogli bismo da relaksiramo mjere koje su uvedene. Ali, sve će zavisiti od  epidemiološke situacije u zemlji“.

- Svakodnevno pratimo epidemiološku situaciju i stručne službe nas redovno obavještavaju o svemu. Možemo biti zadovoljni činjenicom da smo na vrijeme uveli sve mjere, da su te mjere dale efekte i da se sada nalazimo na nekoj prekretnici.Dovoljno smo brzo uspostavili i alternativne bolničke kapacitete, preduzeli sve one radnje koje su bile neophodne u slučaju da se desi veći broj oboljelih i da moramo imati angažman većeg broja zdravstvenih radnika.  Pred nama je period kada se moramo pridržavati svih uputstava. 

Moguća je relaksacija mjera, ali to podrazumeva drugačiji režim rada, života i postupanja nego pre epidemije. Socijalna distanca ostaje jedan od prioriteta, kao i zaštita koju će pojedinci morati da nose da bi situacija bila pod kontrolom. Nadamo se da brojevi zaraženih neće porasti, da će opadati i da ćemo moći postepeno, veoma blago i polako, da se vraćamo u normalan režim, kazala je predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

Ona je kazala da je Vlada RS zajedno sa koordinacionim timom koji čine najviši rukovodioci iz RS kreirala određene mjere, a one su vrlo ciljano usmjerene da se pomogne upravo oživljavanju privrede i da se svima onima kojima bude neophodan podsticaj, omogući da dođu do određenih sredstava . Tu je i program za lokalne zajednice i njihova komunalna preduzeća koja takođe trpe štetu.

- Slično kao u drugim državama, ugostiteljstvo i turizam definitivno su najviše pogođene grane. U turizmu se ne može očekivati brzi napredak, s obzirom da će brojne restrikcije koje postoje na globalnom planu sigurno ostati jako dugo. To je oblast u kojoj će se morati nešto više i duže intervenisati i osmišljavati dodanti programi podrške, kazala je Cvijanovićeva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...