ŠTA SE DOGAĐA U ŠVEDSKOJ: Glavni epidemiolog ponovno šokirao sve, tvrdi da dugotrajna karantena ne daje rezultate, a jedna stvar je potpuno besmislena…

Mediji širom svijeta puni su fotografija i snimki Šveđana kako opušteno šetaju gradskim ulicama, škole su mjesta okupljanja đaka, a zemlja nije uvela nikakve obavezujuće mjere izolacije. Umjesto toga, starijima su savjetovali da održavaju socijalnu distancu, zaposlenima je preporučen rad od kuće, a zatraženo je i da se odgode sva putovanja koja nisu nužna

  • Svijet

  • 22. Apr. 2020  

  • 0

Iza ovako liberalne strategije stoji epidemiolog Anders Tegnell iz švedske javnozdravstvene agencije. Časopisu Nature objasnio je zašto je mjere ovako postavio.

- Mislim da se naš pristup precjenjuje širom svijeta. Pokušavamo zadržati krivulju rasta bolesti, u suprotnom bi naš cijeli zdravstveni sistem mogao kolabirati. Ovo nije bolest koju je moguće zaustaviti, barem ne prije nego što razvijemo učinkovito cjepivo. Moramo pronaći dugoročno rješenje. Mi stvari radimo drugačije. Švedski zakoni o zaraznim bolestima baziraju se na dobrovoljnoj osnovi i individualnoj odgovornosti. Građani imaju odgovornost ne širiti zarazu. To je osnova s koje smo krenuli, jer prema postojećim zakonima nemamo osnove zatvarati gradove. Karantena se može odrediti na manjim područjima poput škola ili hotela, ali ne možemo zatvoriti čitava geografska područja - rekao je.

Tegnell objašnjava kako dugotrajne karantene, po njegovom mišljenju, povijesno gledano nemaju nikakve rezultate.

- Zatvaranje granica je smiješno jer je COVID-19 u svakoj europskoj zemlji. Važnije je nadzirati kretanje unutar Švedske. Kao društvo, radije smo odabrali kontinuirano podsjećati ljude da se pridržavaju zaštitnih mjera. Potpuno zatvaranje bilo bi kontraproduktivno - dodao je.

Otkrio je da se 15 zaposlenika agencije sastaje svakog jutra te debatiraju o mogućnosti postrožavanja ili ublažavanja donesenih mjera. Glavna rasprava trenutno se vodi oko mjera u domovima za starije, gdje se nalaze najrizičnije skupine stanovništva. Novinar časopisa Nature upitao je Tegnella vjeruje li da ovako liberalan pristup može uzrokovati rizik za stanovništvo.

- Ne vjerujem da je to slučaj. Agencija svakodnevno motri stanje. Imali smo porast broja oboljelih u domovima, ali to nije dramatično. Ulazimo u stanje epidemije gdje ćemo vidjeti rast broja oboljelih, ali tako je u čitavoj Evropi. Škole će ostati otvorene. Zatvaranje škola u ovom trenutku ne bi imalo smisla. Zatvaranje škola razumno je samo u početku epidemije. Za tjelesno i psihičko zdravlje važnije je da škole ostanu otvorene nego što bismo ostvarili koristi njihovim zatvaranjem - rekao je epidemiolog.

Na pitanje da li smatra da je švedski pristup uspješan, odgovorio je:

 - To je vrlo teško znati. Prerano je za to. Svaka zemlja treba postići "imunitet krda" na ovaj ili onaj način, a mi ćemo do njega stići drugačijim putem. Ima dosta signala koji pokazuju da možemo razmišljati o imunitetu krda, pogotovo zato što je na globalnoj razini zabilježeno vrlo malo ponovnih slučajeva zaraze. No, koliko će dugo trajati imunitet krda, to ne možemo znati.

Tegnell je priznao da je njegov tim podcijenio situaciju u domovima za starije i kaže da su to trebali detaljnije kontrolirati. No, tvrdi da je zato državni zdravstveni sistem pod neuobičajnim pritiskom vrlo dobro reagirao.

Sve u svemu, kaže da je njihovom strategijom - zadovoljan.

- Znamo da je Covid-19 vrlo opasan za starije ljude, što je naravno loše. No, ako se gleda kakvih je pandemija bilo, postoje puno gori scenariji od ovog. Većina problema koje sada imamo nisu nastali zbog bolesti, nego zbog mjera koje u nekim okruženjima nisu dobro primijenjene.

Nadalje, podaci pokazuju da je epidemija gripe ove zime bila znatno smanjenog opsega, što pokazuje da pranje ruku i socijalno distanciranje djeluju. A uz pomoć Googlea vidjeli smo i da se kretanje Šveđana dramatično smanjilo. Naša strategija bazirana na dobrovoljnom pristupu rezultirala je željenim efektom, zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...