SLOVENIJA MIJENJA REŽIM: Premijer Janez Janša najavio veliko otvaranje zemlje nakon prvog maja…

Slovenski premijer Janez Janša najavio je u utorak mogućnost otvaranja ekonomije i obnovu društvenog života za dvije sedmice uz uvjet nastavka pada epidemije i uspostave mehanizma za nadzor kretanja osoba u karanteni, odnosno samoizolaciji

  • Regija

  • 22. Apr. 2020  22. Apr. 2020

  • 0

"Na prijelomnici smo jer smo epidemiju većinom obuzdali iako je virus još među nama i broj mrtvih na žalost raste. No. dosadašnji uspjesi nam omogućuju postupno olakšavanje nekih restrikcija", naveo je Janša u svojoj video-poruci koju je objavila njegova vlada.

Otvaranje nekih dijelova ekonomije i druge smanjene restrikcije početkom ove sedmice predstavljaju razuman rizik, a ako se pokaže da se epidemija i dalje kontrolira ukidanje restriktivnih mjera moglo bi slijediti za dvije sedmice.

Razmjere ponovnog otvaranja ekonomije i društvenog života u Sloveniji Janša je najavio nakon analize kroz "10 do 14 dana".

Temelj za takvu odluku bit će serološka testiranje na nacionalnoj razini ove sedmice, ali i odluka o tome kako kontrolirati osobe u samoizolaciji, kako epidemije opet ne bi zauzela maha.

Iduće ublažavanje ograničenja treba očekivati "nakon prvomajskih blagdana", pod uvjetom da rezultati testiranja na Covid-19 na nacionalnom uzorku početi u ponedjeljak budu pozitivni, poručio je Janša.

U poruci građanima ustvrdio je da je Slovenija pod njegovom vladom opet postala primjer države "dobre prakse" u suočavanju sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama epidemije, javlja Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...