SOFTIĆ IZRIČIT: "Tema samita EU mora biti Dodikovo širenje mržnje prema Briselu"

Informacija koju je objavio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji da će EU uputiti 250 miliona eura pomoći Bosni i Hercegovini predstavlja izuzetno pozitivnu vijest za našu zemlju, ocijenio je potpredsjednik Stranke demokatske akcije (SDA) Safet Softić.

  • Politika

  • 22. Apr. 2020  

  • 1

Iako taj iznos zadovoljava samo dio potreba, to je ipak ubjedljivo najveća međunarodna pomoć koja u jeku ove pandemije stiže Bosni i Hercegovini. I na ovaj način EU je pokazala da je iskreni prijatelj našoj državi, na čemu joj svaki građanin ove zemlje treba biti zahvalan.

- Apsurdno je da unatoč ovolikoj pomoći, politički predstavnici iz entiteta RS, na čelu sa Miloradom Dodikom, omalovažavaju pomoć Evropske unije, pa čak šire i otvoreni euroskepticizam i govor mržnje prema EU. Paralelno, imamo apsurdnu pojavu da se na sva zvona veliča pomoć Rusije, koja je u poređenju sa evropskom mizerna, a pri tome je poslana selektivno, s ciljem unošenja podjela u BiH i podrivanja stabilnosti - smatra Softić.

Podsjeća da je visoki komesar Borell u kontekstu Srbije već ukazao na ovakve pojave, gdje se pomoć EU ciljano omalovažava i diskreditira. Identičnu stvar u BiH čini i Dodik, šireći euroskepticizam, i to mora biti tema dolazećeg zagrebačkog samita EU-Zapadni Balkan.

- Također, kada se bude ocjenjivao napredak BiH na EU putu, mora se konačno reći istina o tome ko je glavni kočničar u BiH, a to je Milorad Dodik. Ključna greška EU je što godinama bježe od toga da kažu istinu, već redovno pokušavaju reći da su "svi u BiH krivi", i oni koji pokreću stvari naprijed i Dodik koji nas koči. Taj popustljivi odnos iz Brisela upravo je proizveo ovakvog Dodika, koji u trenutku krize širi čak otvorenu mržnju prema Briselu. Zato je krajnji trenutak da EU, već na zagrebačkom samitu, preispita svoj odnos prema njegovoj destruktivnoj politici - zaključio je Softić.

(Fena/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...