RADONČIĆ PROMIJENIO "SBB" PLOČU: Tvrdi da će njegovi zastupnici podržati "korona zakon" (VIDEO)

Mislim da je trenutna sigurnosna situacija pod potpunom kontrolom i da smo našem zdravstvenom sektoru dali dovoljno vremena da ipak dobro odgovori na ovu krizu, rekao je večeras ministar sigurnost BiH Fahrudin Radončić, gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

  • Mini market

  • 22. Apr. 2020  22. Apr. 2020

  • 2

Upitan kako će sutra zastupnici SBB-a glasati na sjednici Parlamenta FBiH, na samom početku emisije Radončić je kazao da stranka na čijem je čelu ima jednu principijelnu normu prema svojim koalicionim partnerima SDA-u i HDZ-u.

- Hoćemo da pokušamo da pomognemo građanima i na način da banke, koje su prošle godine ovdje stekle dobit više od 273 miliona KM, više budu solidarne, da nađu taj humanitarni i poslovni kapacitet, da građanima uvedu moratorij i da te kamate ne budu više od jedan posto - rekao je Radončić.

Ističe da je danas i jučer razgovarao sa direktorom Agencije za bankarstvo i nekim direktorima banaka - kod kojih postoji jedna spremnost.

Međutim, navodi, jučer je razgovarao i s premijerom FBiH Fadilom Novalićem "koji ne pokazuje znake da bi tu pravio bilo koju vrstu kompromisa".

- SBB nije stranka koja će ultimatumima i ucjenama zaustaviti korona ili bilo koji drugi zakon, ali ćemo naći alternativni put. I ja sam već dogovorio više sastanaka s ljudima iz bankarskog sektora, da banke ostanu stabilne i moćne, ali da pomognu građanima, mimo korona -zakona - naglasio je Radončić.

Na pitanje voditeljice je li mu Novalić rekao zašto nema kompromisa, Radončić je odgovorio: "Zato što on misli da bi to destabiliziralo banke, s čime se ja apsolutno ne slažem".

- Banke ne zarađuju samo na plasmanu kredita. Svaka vaša plaća, račun za struju - sve to prolazi kroz banke. One uzimaju određene procente. Milijarde naši građani drže u našim bankama, i to je ispravno. On se plaši da to može dovesti do njihove destabilizacije, ja tvrdim da neće, ali eto, neka zakon ide. Oni koji predlažu zakon snose punu političku i moralnu odgovornost. Mi nećemo smetati, ali ćemo kao SBB uporno raditi da sa bankama nađemo ili nekih 10-20 miliona KM koje bi one same iznjedrile za potrebe naših najsiromašnijih stanovnika, pogotovo onih koji imaju kredit, da im se pomogne da prežive ovo veoma traumatično vrijeme koje dolazi poslije pandemije - kazao je Radončić, prenose Vijesti.ba.

Upitan zašto zahtjev za moratorij za kredite SBB nije usaglasio sa kadrom iz te stranke koji je na čelu Agencije za bankarstvo FBiH, Radončić je rekao da to nije kadar SBB-a.

- Direktor Agencije za bankarstvo bira se sa 75 posto, odnosno natpolovičnom većinom u Parlamentu. To znači da za njega moraju glasati i vlast i opozicija. On je neovisna struka. Mislim da gospodin Mahmuzić pokazuje dobar entuzijazam da pomognemo građanima i ukoliko se to ne mogne preko ovog zakona, da ćemo uz njegovu pomoć naći alternativu koja odgovara i stabilnosti banaka ali i interesima građana, da im makar nekako banke pomognu, jer te banke su napravile ogroman biznis na račun naše privrede i naših građana - kazao je Radončić.

Pitanje voditeljice bilo je znači li ovo krizu u koalicijskim odnosima, a Radončić je odgovorio odrečno.

- Mi jednostavno nismo dio SDA, mi smo poseban politički projekt koji ima svoje ideje, programe i mi to transparentno radimo - jasan je bio Radončić.

Komentarišući jučerašnje neusvajanje Odluke o zaduženju kod MMF-a, Radončić, koji jučer nije glasao o toj odluci, ističe da je to "bura u čaši vode".

- Radi se o 330 miliona eura. I danas dodatno, novih 250 miliona eura koje daje EU. Saberite. S ovim što smo dobili kao poklon od EU od 80, 5 miliona, cifra se digne na milijardu i po, koja je prijeko potrebna ovoj zemlji, pa i tim vladajućim elitama. Ja mislim da će se u ovih dan-dva naći čarobna formula, a vjerujte u pitanju su jedna-dvije rečenice, da ćemo to izglasati i da to nećemo ugroziti - smatra Radončić.

Naglašava da je sigurnosni sektor u BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa uradio veliki, možda i historijski važan posao, koji se sada ne vidi, ali kada se uporedi broj mrtvih u Italiji, Španiji, Francuskoj, Americi, u zemljama koje imaju mnogo više ljekara na broj stanovnika i imaju mnogo bolje zdravstvene sisteme, situacija u BiH je u tom smislu veoma dobra.

- Mi imamo veoma mali broj mrtvih, moramo učiniti sve da sačuvamo da pandemija ide linearno i da padne, da ne ide eksponencijalno. A  eksponencijalno znači da, ako su danas četvorica, sutra ih je 16, pa onda sljedeći dan 16x16... Mislim da je sada situacija pod potpunom kontrolom, da smo dali dovoljno vremena našem zdravstvenom sektoru da sa svim svojim problemima ipak dobro odgovori na ovu krizu. Imamo ono što se zove pojedinačni slučajevi koji su veoma tragični da smo izgubili neke ljude, ali time neka se bave nadležni pravosudni organi, da li su to bili ljekarske greške ili prirodne okolnosti - dodao je Radončić.

Osvrnuvši se na situaciju sa migrantima, poručio je premijeru USK Mustafi Ružniću da od njega neće dobiti pomoć koju je tražio.

- Moj stav je veoma precizan. Ja sam jučer uputio direktoru Službe sa strancima, gospodinu Ujiću, veoma precizan i taksativan zahtjev - hoću da mi se popiše devet ili 10 hiljada ilegalnih ekonomskih migranata - kazao je Radončić.

Nećemo se baviti, dodaje, ratnim izbjeglicama iz Sirije, jer je to drugi problem koji moramo da rješavamo.

- Moramo da vidimo kako da ih deportujemo iz BiH. Da vidimo ko pristaje na dobrovoljnu deportaciju i šta da radimo s onim hiljadama koje ne žele da pokažu legitimaciju i pasoš ko su oni. To je ogroman sigurnosni problem koji ruši život naših građana i u Sarajevu, i u Bihaću, svugdje - precizan je Radončić.

Kao ministar sigurnosti BiH, nastavlja, iako zna da se to neće dopasti nekim ljudima iz Brisela, traži da svi ilegalni ekonomski migranti iz Pakistana, Afganistana, Alžira, Maroka budu deportovani, a da novac koji nam EU daje da ih držimo u BiH, daju za avio-letove da oni odu iz BiH.

- Mi nismo nehumani, ali ćemo imati 30-40 i 50 hiljada nezaposlenih, i držimo 10 hiljada ilegalnih migranata u punoj snazi, da tu čekaju da budemo parking za Evropu. Neće moći. Prema tome, mi smatramo da svaka kantonalna vlada koja ima budžete treba da radi sa IOM-om, da brine o tim ilegalnim migrantima, ali mi imamo plan da oni moraju napustiti BiH - poručio je Radončić, prenose Vijesti.ba.

Komentarišući mogućnost održavanja lokalnih izbora ove godine, Radončić kaže kako smatra da su nova dva člana CIK-a BiH izabrana nezakonito, da se radi o stranačkim ljudima SDS-a i SDA.

- S takvom Centralnom izbornom komisijom nema poštenih izbora. Prvo treba razjasniti da imamo elektronski popis birača, da se prestane da mrtvi glasaju, da se prestane s praksom da se 6.500 članova biračkih odbora mijenja noć uoči izbora, kao na prošlim izborima. I tek kad se steknu ti uslovi treba ići na lokalne izbore - govori Radončić.

Na kraju je poručio da svi legalistički treba da poslušamo današnju odluku Ustavnog suda FBiH, koji je, podsjetimo, zaključio da je osporenim naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, kojim je naređena zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području FBiH prekršeno pravo na slobodu kretanja.

(Vijesti.ba / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...