HRVATSKA VLADA ODLUČILA: Od 27. aprila otvaraju se trgovine, od 2. maja crkve, od 4. frizeri, a od 11. maja škole i terase kafića

"Možemo postepeno, kažem postepeno, pokrenuti neke gospodarske aktivnosti, ali to ne znači da se sve može vratiti na staro", kazao je premijer Hrvastke Andrej Plenković, koji je danas predstavio ublažavanje restrikcija u tri faze.

  • Regija

  • 23. Apr. 2020  23. Apr. 2020

  • 0

"Prva faza počinje 27. aprila. Omogućit će se aktivnost svim trgovinama osim onih unutar trgovačkih centara. Omogućit ćemo poslovnim subjektima svima koji nemaju bliski kontakt s klijentima, primjerice krojači, postolari, turističke agencije i slično. Uvode se javne gradske i prigradske linije i brze linije za otoke koji nisu povezani trajektom. Otvaraju se knjižnice, muzeji, galerija, antikvarijata i knjižare. Otvaraju se treninzi sportaša 1. i 2. kategorije u pojedinačnim kategorijama te seniorskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja", dodao je Plenković.

"U drugoj fazi, od 4. maja omogućit će se rad javno zdravstvenog sustava u punom opsegu. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje epidemioloških mjera. Omogućit će se rad svim poslovnim subjektima u kojima se ostvaruje bliski kontakt ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera - kozmetičari, frizeri, brijači, pedikeri", dodao je premijer Hrvatske.

"Treća faza ide 11. majaa i omogućit će se okupljanja do 10 osoba uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti, otvorit će se trgovački centri uz poštovanje posebnih mjera, omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1.-4. razreda te posebnih razrednih odjela. Omogućit će se održavanje laboratorijskih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju. Uvodit će se međužupanijske linije i domaći letovi. Otvorit će se ugostiteljski objekti isključivo na vanjskim terasama uz poštovanje posebnih mjera. Otvorit će se ugostiteljski objekti u hotelima samo za korisnike smještaja. Omogućit će se otvaranje nacionalnih parkova i parkova prirode. Proširit će se uvjeti za e-Propusnice", kazao je Plenković.

"Sve tri faze pretpostavljaju primjenu horizontalnih mjera. Prvo, važan je nastavak pridržavanja mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora. Drugo, nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće. Treće, nastavlja se zabrana održavanja javnih događanja i velikih okupljanja. Nema pretjeranog opuštanja. Četvrto, u kontekstu javnog prijevoza, naši će epidemiolozi izraditi jasne upute oko korištenja maski za lice i medicinskih maski. Sugrađanima starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima koji imaju povećani rizik zaraze preporučamo da ostanu kod kuće, da se što manje izlažu mogućnosti zaraze", kazao je Plenković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...