MILANOVIĆ SE KONAČNO JAVIO, ŽIV JE: "Neću ustuknuti, zakonom zabraniti veličanje ustaštva"

Predsjednik Zoran Milanović upravo je na Facebooku odgovorio svojim kritičarima što misli o pokliču Za dom spremni.

  • Regija

  • 23. Apr. 2020  

  • 0

- Kad sam jučer u Jasenovcu izjavio da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nisam htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost. Ono što jesam htio, i na čemu neću prestati ustrajavati, jest prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH te da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske - napisao je predsjednik Republike Zoran Milanović na svome Facebook profilu čime je odgovorio na niz kritika koje su došle iz HVIDR-e i iz redova HDZ-a kako je obezvrijedio žrtve Domovinskog rata.

Nakon što je pojasnio da nije imao takvu namjeru, kazao je da "neće šutjeti pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva te za neometano širenje mržnje i laži."

- Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj povijesti. Pozivam Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države. Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to podržati - kazao je Milanović.

I za kraj je naveo kako se počast braniteljima HOS-a može odati i bez ustaškog pokliča, ako se to želi, te objavio ploču na Trgu francuske Republike u Zagrebu, tik uz Trg dr. Franje Tuđmana postavljenu prije desetak godina, te dodao poveznicu kako je o tome govorio govorio predsjednik Tuđman 1992. godine.

A ovako je o istome govorio predsjednik Tuđman 1992. godine.

Jandroković: Milanovićeva izjava o HOS-ovoj ploči bila je neprimjerena


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u četvrtak je osudio i neprimjernom nazvao izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena u Novsku treba maknuti i baciti negdje, jer nema veze s Domovinskim ratom.

Ne slažem se niti sa sadržajem, niti sa tonom kojim ju je predsjednik izgovorio, rekao je Jandroković novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

„Smatram da ta izjava nije bila primjerena, smatram da moramo birati riječi kada iznosimo svoje političke stavove o određenim temama“, rekao je Jandroković napominjući kako je predsjednik države sam odgovoran za izjave koje daje.

„Na toj su ploči upisana imena ljudi koji su poginuli braneći Hrvatsku te ako je predsjednik htio iskazati svoj stav o HOS-ovu pozdravu Za dom spremni, mogao je to napraviti na drugačiji način, a ne da ružno govori o onima koji su poginuli braneći Hrvatsku“, poručio je.

Naglasio je i kako bi, s obzirom na složenost vremena u kojem živimo, trebalo paziti na koji se način govore i iznose politički stavovi.

„Smatram da, s obzirom da smo nakon dugo godina uspjeli organizirati da zajednički dođemo u Jasenovac, poklonili smo se žrtvi, što je bilo iznimno važno, ta izjava nije bila primjerena i nije trebala biti izgovorena na jučerašnji dan“, poručio je predsjednik Sabora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...