OVA ŽENA JE PRVA OTKRILA KORONA VIRUS: Iako je napustila školu, postala je naučnica svjetskog formata!

Sa 16 godina je napustila školu, ali je uspjela da postane naučnica svjetskog formata

  • Jeste li znali

  • 25. Apr. 2020  25. Apr. 2020

  • 0

Kćerka vozača autobusa koja je napustila školu sa 16 godina postala je svjetsko cijenjeno ime u nauci i žena koja je prva otkrila korona virus.

June Almeida, škotski virolog, bila je pionirka u identifikaciji i dijagnosticiranju virusa. Njene vještine u baratanju elektronskim mikroskopom obezbijedile su joj status pionirke virologije.

Uprkos manjku formalnog obrazovanja, budući da je zbog nedostatka novca bila primorana da napusti školovanje, Almeida je uspjela da izgradi fantastičnu karijeru. Uspjela je da se zaposli kao laboratorijska tehničarka u bolnici u Glasgowu, da bi se potom preselila u London, gdje se udala za umjetnika iz Venezuele, Enriquea Almeida. Dobili su i kćerku Joyce, a onda se porodično odselili za Kanadu.

Tamo je Almeida dobila posao u Institutu za tumore u Ontariju, gdje je potpuno usavršila tehniku baratanja elektronskim mikroskopom i razvila metodu vizualizacije virusa. Vijesti o njenim uspjesima došle su i do Engleske i tako je jedan mikrobiolog odande uspio da je nagovori da se vrati u London. Regrutovala ju je bolnica St Thomas’s Hospital Medical School gdje je u saradnji sa dr Davidom Tyrrellom istraživala viruse gripa i hepatitisa B i gdje je zahvaljujući svojoj vještini baratanja elektronskim mikroskopom napravila i prvu vizualizaciju virusa rubele.

June Almeida otkrila je i koronaviruse, a o tome je pokušala da objavi i članak. Prvi put kada je pokušala, članak je odbijen uz objašnjenje da su "priložene samo loše slike čestica virusa prehlade". Nije odustala, te je isti članak 1965. godine objavila u British Medical Journalu a godinu dana kasnije rad je objavio i Journal of General Virology.

Vjeruje se da su June, dr David Tyrrell i njihov saradnik Tony Watterson skovali ime "koronavirusi" zbog krune koja česticama virusa daje poznati izgled.

June je nakon toga nastavila svoju brilijantnu karijeru, a kasnih osamdesetih je upravo ona pomogla u proizvodnji mikrografa HIV virusa.

Umrla je uslijed srčanog udara 2007. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...