DA MU JE SAD HARMONIKA; MILAN, DIRKA NAŠ: Johann Sattler pozvao Milana Tegeltiju da osigura nomalno funkcioniranje VSTV-a i "odmrzne" rad pravosuđa u BiH

Iako preporuke predsjednika VSTV-a nisu obavezujuće, nego imaju savjetodavni karakter, nakon njih je praktično prekinut rad pavosuđa, tužiteljstva i sudova, kako je preporučio Tegeltija, bavili su se isključivo "prioritetnim predmetima", onim koji su se, pretežno odnosili na kršenje mjera propisanih tokom trajanja pandemije koronavirusom.

  • Mini market

  • 26. Apr. 2020  26. Apr. 2020

  • 2

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, početkom ove sedmice (21. aprila) uputio je pismo Milanu Tegeltiji, predsjedniku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, u kojem od njega traži da osigura ponovno uspostavljanje funkcioniranja pravosudnog sistema u zemlji, koje je prakično prekinuto 22. marta. Toga je dana, dakle mjesec dana prije Sattlerovog pisma, Tegeltija pravosudnim institucijama u BiH dostavio spisak "kriznih" mjera kojih bi se trebale pridržavati tokom trajanja pandemija COVID-a19. Iako preporuke predsjednika VSTV-a nisu obavezujuće, nego imaju savjetodavni karakter, nakon njih je praktično prekinut rad pavosuđa, tužiteljstva i sudova, kako je preporučio Tegeltija, bavili su se isključivo "prioritetnim predmetima", onim koji su se, pretežno odnosili na kršenje mjera propisanih tokom trajanja pandemije koronavirusom.

"Pozdravljamo neke od mjera koje je VSTV usvojio kao što je omogućavanje održavanja pojedinih postupka putem videkonferencija", piše na početku Sattlerovog pisma u kojem se dalje konstatira da su se i sjednice VSTV-a održavale na taj način. "Smatramo da se sjednice Vijeća, sastanci stalnih komisija i ostalih radnih tijela Vijeća održavaju na sličan način kako bi se osiguralo donošenje odluka, uključujući i odluke u postupcima imenovanja, čak i sada", piše u pismo šefa delegacije EU. Sattler i poziva Milana Tegeltiju da "hitno preispita svoju odluku o obustavi njihovog rada", kao i da uvede mjere "svakodnevnog rada Vijeća koje će osigurati maksimalnu transparentnost".

"Također Vas pozivamo", piše Sattler predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji, "da sudovi i tužilaštva nastave rad na rješavanju zaostataka i da se pridržavaju svojih godišnjih planova gdje god je to moguće. Vaša mjera od 22. marta nalaže rad samo na prioritetnim predmetima. Mišljenja smo da se rad na smanjenju broja neriješenih pedmeta također mora nastaviti u ovim izazovnim vremenima".

Šef delegacije EU u BiH nudi pomoć predsjedniku VSTV-a, jer je, kako navodi "očigledno postoje sigurnosna puta nja koja se moraju uzeti u obzir, kako iz razloga zaštite ličnog zdravlja, tako iz razloga zaštite sigur nosti dokumentacije". Sattler, također, predlaže da VSTV sazove koordinacijski sastanak donatora putem videolinka, na kojem bi se razgovaralo o "načinima pomoći Vijeću u njegovom radu u ovom tepkom periodu".

Nije poznato da li je u međuvremenu Milan Tegeltija išta poduzeo da bi "odmrznuo" rad pravosuđa u Bosni i Hercegovini, ili je kao i prethodnih nedjelja "samoiizolacije" okupiran važnijim poslom-sviranjem harmonike, kojom uveseljava narod na društvenim mrežama i muzičke sladokusce u "Dnevnom Avazu" koji ne propuštaju veličati njegovu "muzičku virtuoznost".

alt

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...