PRI KRAJU GRADNJA TREĆE PO VELIČINI KATEDRALE U RUSIJI: Ukrašena mozaicima koji prikazuju Putina i Staljina (FOTO)

Rusija je finalizirala izgradnju goleme pravoslavne katedrale ukrašene mozaicima koji prikazuju među ostalima Vladimira Putina i Josifa Staljina, a koja je bila planirana u povodu obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom.

  • Jeste li znali

  • 27. Apr. 2020  

  • 0

Smještena na području vojnog parka "Domoljub" nedaleko od Moskve, vojna katedrala Kristova uskrsnuća panteon je posvećen slavi ruskih čelnika, čiji je likovi ukrašavaju zajedno s onima Boga, Blažene Djevice Marije i raznih svetaca.

Osim pobjede bivšeg SSSR-a u Drugom svjetskom ratu, katedrala slavi i druge „vojne uspjehe ruskog naroda” među kojima je aneksija Krima 2014., ističe rusko ministarstvo obrane.

Katedrala je visoka gotovo 100 metara i ima šest pozlaćenih kupola. Treća je najveća pravoslavna crkva u zemlji, rekao je portparol ministarstva.

U njenom središnjem dijelu nalazi se niz mozaika u boji koji prikazuju, među ostalima, lica bivšeg vođe Josifa Staljina, predsjednika Vladimira Putina i drugih visokih ruskih zvaničnika među kojima su ministar obrane Sergej Šojgu, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i predsjednik Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev.

alt

alt

alt

Na jednom mozaiku ispisan je slogan „Krim je naš!”, koji se često koristi od aneksije tog područja 2014.

Zvonik je visok 75 metara, u povodu 75. godina pobjede nad nacistima, a u stepenice katedrale ugrađeni su dijelovi rastopljenih njemačkih tenkova i aviona.

alt

Katedrala je morala biti dovršena do 9. maja, ali tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu odgođena je za poslije zbog pandemije koronavirusa.

Povjesničar Sergej Briun kritikovao je projekt, ocijenivši u osvrtu za list Vedomosti da je riječ o „parodiji povijesti ruske države” i upozorivši na paradoks postavljanja u katedralu Staljinova portreta jer je on progonio svećenike dok je bio na vlasti.

Ruska Pravoslavna Crkva ističe međutim da je vodio zemlju u vrijeme pobjede nad Trećim Reichom.

(Jutarnji list / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...