NASA U MISIJI SPAŠAVANJA: Američka svemirska agencija dobila dozvolu za najjeftiniji mobilni respirator na svijetu, o ovome je pričao Trump… (VIDEO)

Američka svemirska agencija (NASA) predstavila je respirator koji bi mogao pomoći u liječenju koronavirusa, a kojeg je predstavila i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu

  • HiTec

  • 28. Apr. 2020  

  • 0

Prototip respiratora koji je predstavljen američkom državnom vrhu radi na sličan način kao tradicionalni respirator, ali je fleksibilniji i lakši za održavanje pa se procjenjuje da bi mogao efikasnije koristiti u terenskim bolnicama države koja je najviše pogođena pandemijom.

Inženjeri NASA-e ističu da njihov respirator ima vijek trajanja od samo tri do četiri mjeseca što ga čini jeftnijim i lakšim za proizvodnju za razliku od dosadašnjih modela koji su dugotrajniji ali i skuplji za izradu i održavanje. Prema pisanju CNN-a, novi respirator ima ugrađen sistem VITAL (Ventilator Intervention Technology Accessible Locally) koji je konstruiran sa zamo 37 dana.

Uređaj je prošao sva potrebna medicinska ispitivanja, a ovih dana bi trebao dobiti upotrebnu dozvolu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...