SADA JE JASNIJE ZAŠTO SU JORDAN I PIPPEN TOLIKO MRZILI KUKOČA: Hrvatska legenda nije mogla vjerovati: 'Hvala što ste mi to rekli 20 godina poslije'

Nekoliko dana nakon što su Chicago Bullsi osvojili svoj šesti prsten NBA prvaka Phil Jackson organizirao je zajedničku večeru za igrače, trenere i njihove supruke u jednom čikaškom restoranu. Sjedili su u krug, ispijali pića i pušili cigare", uvodna je rečenica kojom novinar ESPN-a Zach Lowe zapičinje svoj tekst pod naslovom 'Toni Kukoč govori o Jordanu, Pippenu, Posljednjem plesu i Chicago Bullsima'.

  • Sport

  • 28. Apr. 2020  

  • 1

"Bilo je to tako posebno", prisjeća se Steve Kerr te večeri.

"Nitko nije prošao ono što je prošao Toni, taj pritisak od Jordana i Pippena da bi se dokazao. Michael i Scottie nisu ga voljeli jer je bio Jerryjev čovjek (Krause, pokojni bivši menadžer Bullsa, op.a.). A Toni je samo želio igrati", prisjeća se Kerr.

 

'Posljednji ples' naziv je dokumentarca u nastavcima o legendarnoj dinastiji Bullsa koja je u devedesetima osvojila šest NBA naslova, a koji je ovog proljeća postao veliki hit. Tim je povodom ESPN posvetio veliki tekst o Toniju Kukoču, neopjevanom junaku čikaških bikova koji je za Bullse igrao između 1993. i 2000. godine i bio je jedan od ključnih igrača drugog 'three-peata'.

"Volio bih da je Jerry ovdje da kaže svoju stranu priče. Danas je lako voljeti Michaela, Scottiea, Dennisa i Phila. I ja ih volim. Scottie je bio ultimativni momčadski igrač, Michael će za mene uvijek biti najbolji ikad, čovjek koji je promijenio košarku i svaki igrač bi mu trebao skinuti šešir. Ali treba čuti i drugu stranu. Jerry je čovjek koji je sagradio momčad koja je osvojila šest naslova i treba mu odati priznanje", rekao je Kukoč.

is expressly understood that the only rights Allsport are offering to license in this Photograph are one-time, non-exclusive editorial rights. No advertising or commercial uses of any kind may be made of Allsport photos. User acknowledges that it is awarJohn Gichigi Getty Images

Krause je izabrao Kukoča 1990., ali on je za Bullse potpisao tek 1993. godine. Zbog netrpeljivosti s Krauseom, Pippen i Jordan nisu ga voljeli od samoga starta. Krause se spremao Kukoču ponuditi veću plaću nego Pippenu i to se slavnom dvojcu nikako nije sviđalo. Zato su ga imali na posebnom piku uoči okršaja Dream Teama i Hrvatske u skupini na Olimpijskim igrama 1992. godine. Navodno su se Jordan i Pippen svađali tko će čuvati Kukoča koji je susret završio sa 4 postignuta poena i šutom iz igre 4-11.

"Želio sam ga razbiti i poniziti. Ne mogu staviti Krausea na teren pa ću onda to napraviti njegovom dečku", govorio je tada Pippen novinarima.

Kukoč se prisjetio te utakmice, ali naglasio je da je djelomično loše odigrao jer nije mogao prestati misliti na suprugu koja je u to vrijeme rađala u Splitu.

"To da su me Jordan i Pippen toliko mrzili da su se svađali tko će me čuvati saznao sam tek 20 godina kasnije kada su me snimali za dokumentarac o Dream Teamu. Pitali su me jesam li to znao, a ja sam odgovorio: 'Ne, ali hvala da ste to podijelili sa mnom dva desetljeća kasnije!' Barem se mogu pohvaliti da nijednom igraču Dream Team nije posvetio toliko pažnje kao meni."

Kako bilo, kasnije u reprizi u finalu odigrao je puno bolje i susret je završio sa 16 poena i 9 asistencija.

Pippen je Kukoču navodno govorio da ne može čuvati ni stolac, a animozitet je potvrdio i Jud Buechler, igrač Bullsa između 1994. i 1998. godine.

"Stalno su mu zagorčavali život", rekao je Buechler, a nadovezao se Jim Cleamons, dugogodišnji pomoćnik Phila Jacksona.

"Ta cijela priča s Krauseom otežavama mu je stvari u startu. Bilo je to nepošteno prema Toniju. Ali Toni je ostao svoj i to je bio njegov spas", govori Cleamons.

Kukoč je bio svjestan da mora zaslužiti poštovanje, kao i poboljšati igru u obrani. Iako je u Europi bio dominantan, NBA je bio posebna priča.

"On je bio Magic Johnson u Europi", prisjetio se George Karl Kukočeve europske dominacije.

No, s one strane Velike bare...

"Izgledao sam smiješno čuvajući ih. Radili su sa mnom što su htjeli, bacali me, vrtjeli kako su htjeli...", prisjeća se Kukoč.

"Veteranima i zvijezdama sam nosio torbe i služio im hranu, ali to je normalno u NBA ligi i shvaćao sam da moram zaslužiti poštovanje. Došao sam u najbolju momčad na svijetu i morao sam zaboraviti na dotadašnje trofeje, nagrade i ponos. Ono što sam prije toga ostvario u Europi bilo je potpuno nebitno i nisam imao problema s tim."

Ono sa čime je Kukoč imao problema je odreći se toliko voljenog vina kojeg je volio popiti čašu uz obrok uoči utakmica.

Kerr, Buechler i Bill Cartwright dobro se sjećaju tog detalja.

"Bože dragi, pa ti piješ vino prije utakmica. Nije ni čudo da tako loše fizički izgledaš", prisjetio se Cartwright, pa dodao: "Toni je morao naučiti kako biti NBA igrač."

Billy King, generalni menadžer Sixersa, koji je doveo Kukoča iz Chicaga, kaže kako ga je Kukoč naučio da se drži talijanskih berbi iz kasnih 90-ih, dok se anegdote s Kukoćev prisjetio i Zaza Pachulia, njegov suigrač iz Milwaukee Bucksa.

Često smo zajedno išli na večere i Kukoč je uvijek inzistirao da on plati vino. Mislio sam da je to zato što sam ja, tada 20-godišnjak, po američkom zakonu maloljetan. Međutim, kada sam ga napokon pitao zašto nikad ne želi da ja platim vino, odgovorio mi je da je to zato što on naručuje samo skupa vina, a ja sam na rookie ugovoru."

Kukoč je čvrsto vjerovao da će ga Jordan i Pippen prihvatiti kada shvate kakav je igrač i čovjek. I bio je u pravu.

Kada su Michael i Scottie skužili da je taj tip nevjerojatno dobar, prigrlili su ga", rekao je Cartwright.

"Volim Scottiea. Taj čovjek mi je najviše pomogao u prve dvije godine. S njim je bilo lako igrati. Nikada nisam njegove kritike uzimao za zlo. Shvaćao sam ih kao da me pokušava usmjeriti na pravi put", rekao je Kukoč, a Pippen je jedan od najglasnijih u kampanji da se Kukuča napokon uvrsti u Kuću slavnih.

"To mi je jako važno. Ne znam koji je kriterij, ali volio bih da me se jednom uvrsti. Nadam se uskoro. Nadam se dok je moj otac živ", objašnjava Kukoč, čiji otac Ante ima 82 godine i uveo ga je u svijet košarke u kojem je ostavio neizbrisiv trag.

Jordanov "Posljednji ples" zadržao visoku razinu gledanosti

I treća i četvrta epizoda dokumentarnog serijala "Posljednji ples", emitirane u nedjelju navečer u SAD-u, o po mnogima najboljem košarkašu svih vremena Michaelu Jordanu i Chicago Bullsima koji govori o njihovom putu ka osvajanju NBA naslova 1998. godine zadržale su visoku razinu gledanosti, objavila je televizijska postaja ESPN.

Treća epizoda imala je gledanost od 6.1 miliona, a četvrta od 5.7 miliona.

Prve dvije epizode emitirane su 19. travnja te je prva s gledanosti od 6.3 miliona postala najgledaniji sportski dokumentarac u povijesti, dok je druga imala gledanost od 5.8 miliona.

Peta i šesta epizoda bit će prikazane 3. maja, sedma i osma 10. svibnja, a deveta i deseta 17. maja.

(Jutarnji.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...