ZAVRŠEN SASTANAK U PREDSJEDNIŠTVU BiH: Uspostaviti koordinaciju suzbijanja pandemije na nivou Vijeća ministara BiH

Članovi Predsjedništva BiH su na sastanku s ambasadorima kvinte u BiH dogovorili formiranje posebnog koordinacionog tima za evropske integracije, a osim toga, zatražili su od Vijeća ministara BiH da iskoordinira mjere za suzbijanje pandemije korona virusa između dva entiteta.

  • Politika

  • 28. Apr. 2020  28. Apr. 2020

  • 6

Što se tiče koordinacionog tima, Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, je rekao da će tim činiti članovi Predsjedništva, predsjedavajući i zamjenici Vijeća ministara i predsjednici i zamjenici oba doma bh. parlamenta. Oni bi, kako je istakao, svojim političkim autoritetom trebalo da pomognu u koordinaciji mjera, poput karantina i policijskog časa, između entiteta, kako bi se u cijeloj BiH provodila jedinstvena praksa.

Johan Zatler, šef Delegacije EU, je rekao da je pozitivna stvar uspostavljanje koordinacionog tijela za evropske integracije, te je naglasio da će prvi sastanak ovog tijela biti održan 4. maja, dva dana uoči virtuelnog samita EU – zapadni Balkan, na kojem bi trebalo biti riječi o evropskim integracijama.

Zatler je rekao da EU ostaje privržena evropskoj budućnosti BiH, da 75 odsto građana BiH želi u EU, te da ovo koordinaciono tijelo ima priliku da u naredne 2,5 godine mandata ovog saziva radi na ispunjavanu preporuka iz Mišljenja Evropske komisije za kandidaturu za članstvo BiH u EU.

Milorad Dodik je rekao da je na sastanku sa Kvintom ključno pitanje bilo da se iniciraju mjere za 14 tačaka iz mišljenja EU. "

"Donijeli smo zaključak da se formira grupa u sastavu: Predsjedništvo, Savjet ministara i oba kolegija predstavničkog i Doma naroda da se sastanemo i donesemo jedan dokument koji bi bio odgovor na tih 14 tačaka iz mišljenja kako bi VM moglo predložiti Akcioni plan", kazao je Dodik.

Dodik je još kazao da je predloženo da Vijeće ministara BiH okupi sve faktore uključene u Mehanizam koordinacije.

"Predložili smo da VM BiH okupi sve one uključene u Mehanizam koordinacije i da se razmotre mjere koje bi trebale biti donešene. O tome smo razgovarali, nije bilo drugih tačaka. Prihvatili smo Izvještaj Ministarstva odbrane, isključivo je bilo oko postavljanja šatora i mi smo to prihvatili".

Odgovorio je i na novinarsko pitanje kazavši da "ponašanje FBiH" nije dobro.

"Imate zaključak sa prošle sjednice gdje piše tamo gdje se ne uspostave karantini da se otvore granice. To ponašanje FBiH nije dobro, jedino što preostaje je da se putem Vijeća ministara pokuša ujednačiti praksa u oba entiteta. RS ostaje u karantinu, 1. maj je izazovan datum za širenje korona virusa, mjere FBiH nisu dobre jer su ishitrene i jednostrane u tom pogledu".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...