NJEMAČKI LIST ZGROŽEN MJERAMA VUČIĆEVOG REŽIMA: "Srbija otišla najdalje u ograničavanju prava i sloboda"

Mnoge vlade u srednjoj i južnoj Evropi, a posebno u zemljama Zapadnog Balkana iskoristile su vanredno stanje i pandemiju kako bi ojačale izvršnu vlast i masovno ograničile slobode, ali je Srbija zemlja čije su vlasti otišle najdalje u ograničavanju pravne države, piše danas njemački list Spiegel.

  • Regija

  • 28. Apr. 2020  

  • 3

List piše da u Srbiji opozicioni političari, aktivisti za zaštitu ljudskih prava i nezavisni mediji "gotovo jednoglasno govore o kršenju ustava i o državnom udaru".

Pri tome se, podsjeća Spiegel, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još krajem februara smijao na račun virusa, da bi nešto kasnije uslijedio zaokret i on je mimo parlamenta proglasio vanredno stanje što je dovelo "do ozbiljnih ograničenja osnovnih prava i javnog života Srbijeiako je ona i sada srazmjerno malo pogođena korona krizom".

List piše da u Srbiji "ustvari samo parlament ima pravo da proglasi vanredno stanje, ali da rupa u ustavu to dozvoljava i predsjedniku, ako je zakonodavna vlast spriječena", što je Vučić i iskoristio pozivajući se na zabranu okupljanja zbog pandemije.

"To nije prvi put da predsjednik zaobilazi ustav. Tako je Vučić, na primjer, i šef svoje Srpske napredne stranke iako mu ustav zabranjuje da pored predsjedničke obavlja još neku funkciju", piše Spiegel i ocjenjuje da "srbijansko rukovodstvo inače ne pokazuje skrupule u potkopavanju ustava".

Navodeći da su u Srbiji uvedena rigorozna ograničenja i zabrane kretanja, posebno za starije građane, da je veći broj ljudi zbog kršenja tih zabrana završio i u zatvoru, i da je vlada tek poslije masovnog negodovanja zbog hapšenja novinarke Ane Lalić odustala od namjere da centralizuje pravo na informisanje, list prenosi ocjenu predsjednice srbijanskog Helsinškog komita Sonje Biserko da je "žalosno što EU u ovom trenutku ne želi da vidi šta se u Srbiji događa". 

"Oni gaje nadu da će Vučić doprinijeti rješavanju kosovskog konflikta, i zato na unutrašnjem planu ima odriješene ruke", kaže Sonja Biserko za Spiegel.

Njemački online dnevnik piše da Aleksandru Vučiću, za kojeg se navodi da je 90-ih bio ministar informisanja i ultranacinalistički ratni huškač, a sada se svakodnevno na televiziji predstavlja kao lider i spasilac Srbije, "jačanje nadležnosti u stvari ne bi bilo potrebno, pošto već godinama vlada bez ograničenja".

"Prvobitno za 26. april zakazane, a zbog pandemije odložene izbore, njegova bi partija vjerovatno ubjedljivo dobila, dijelom i zato što većina opozicionih partija namjerava da ih bojkotuje. U zemlji, međutim, raste nezadovoljstvo zbog političke korupcije i nepostojanja socijalne i ekonomske perspektive za većinu ljudi. Korona menadžment u kojem Vučić sada nastupa kao da je Srbija u ratu, čini da duboki problemi u zemlji potonu u drugi plan", konstatuje Spiegel.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...