KURTIJU JE SVEGA DOSTA: Premijer Kosova u ostavci optužio Grenella da je išao na ruku Vučiću…

Prema njegovim riječima, Grenellov pritisak u početku je bilo svojevrsno insistiranje da njegov zahtjev bude prihvaćen bezuslovno.

  • Regija

  • 29. Apr. 2020  

  • 1

"Ambasador Grenel je bio na Kosovu u oktobru i januaru. Sreli smo se dva puta. Na početku je u oktobru rekao  da bi Kosovo trebalo da ukine taksu, a sa druge strane Srbija treba da zaustavi svoju kampanju na međunarodnoj sceni protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i našeg članstva u međunarodnim organizacijama. Međutim, otkako je u januaru otišao u Beograd, drugi dio tog zahtjeva je u potpunosti uklonio i rekao da samo Kosovo treba da ukine stopostotnu taksu, a da nije  govorio o dijelu zahtjeva prema Srbiji", istakao je Kurti.

Prema njegovim riječima, Grenellov pritisak u početku je bilo svojevrsno insistiranje da njegov zahtjev bude prihvaćen bezuslovno.

"Bio sam u stalnoj komunikaciji s njim sve donedavno, čak i nakon što je vladi izglasano nepovjerenje i sada imamo kontakt, kada smo u svojstvu odlazeće vlade. U međuvremenu, sa druge strane, počeo je da raste pritisak na našeg partnera u vladi sve dok se oni nekako nisu predali i pokorili", poručio je Kurti.

Kako je naveo, Grenell je imao ulogu koja nije bila neutralna, naprotiv, bila je aktivna uloga, ali, kako je dodao "za mene to ne znači ništa za Sjedinjene Države".

"Riječ je o američkom izaslaniku, veoma moćnom, veoma važnom s kojim sam razgovarao, ali, s druge strane nisam pristao da dovedem u pitanje interes Kosova, odnose sa Srbijom, naš subjektivitet, jer je reciprocitet najnormalnija stvar u bilateralnim odnosima u dobrosusjedstvu uprkos njegovom insistiranju", ocijenio je Kurti.

U tom kontekstu, istakao je da smatra da je Grenell bio veoma zainteresovan da što prije postigne sporazum između Kosova i Srbije, i u tom slučaju je njegov fokus bio više na potpisima na kraju sporazuma, nego na sadržaju teksta, objasnio je Kurti.

Odlazeći kosovski premijer je govorio i o raspadu koalicije sa Demokratskim savezom Kosova. "U trenutku kada je ukinut reciprocitet, sporazum je raskinut", rekao je Kurti za "EuroNews Albanija".

Dodao je da je znao da neće biti lako, ali da nije mislio da će biti samo 50 dana na čelu vlade.

Prema njegovim riječima, Samoopredjeljnje je spremno za izbore, kao i da će pobijediti. "Spremni smo za nove izbore i pobijedićemo ih sve i da se nađu svi na zajedničkoj izbornoj listi", rekao je Kurti.

Negirao je da njegova vlada nije potrajala zbog nedostata iskustva u vršenju vlasti, a prema njegovim riječima, dobio je podršku građana upravo zbog toga što su oni vjerovali u dobro upravljanje.

"To nije kompliment i nije argument da se neko opravda. Kako je moguće dobiti podršku građana ako su nas oni smatrali neiskusnima za vršenje vlasti", upitao je Kurti.

(SB/Kosovo online)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...