AKO JOŠ UVIJEK NISTE ZAMIJENILI GUME, UČINITE TO ODMAH: Nakon što ovo pročitate odmah ćete se zaputiti kod najbližeg vulkanizera…

Koristiti zimske gume ljeti nije pametno, a sigurno ste barem stotinjak puta pročitali da su one mekše i da se brže troše u vožnji na visokim temperaturama

  • Auto

  • 29. Apr. 2020  

  • 0

No, sa zimskim gumama pri visokim temperaturama imat ćete još jedan problem, a on je mnogo ozbiljniji.
Njemački autoklub (ADAC) testirao je tri kompleta zimskih guma i jedan komplet ljetnih pri različitim temperaturama, proljetnih 10 do 13 stepeni, 25 stupeni na mokroj podlozi te ljetnih 35 na suhoj.
Tri kompleta ljetnih guma podijeljena su po dubini utora, odnosno potrošenosti, od novih guma s 8 mm do istrošenih s 4 mm.

Što su pokazali rezultati?

Na mokroj cesti čak i pri višim temperaturama zimske gume se korektno ponašaju, odnosno nema velikih razlika u komparaciji s ljetnima, ali suha cesta otkrila je njihove slabosti.
Pri visokim vanjskim temperaturama i s novim zimskim gumama najveća je razlika u performansama pri kočenju (brzina 100-0 km/h). Nove zimske gume imaju čak 16 metara duži zaustavni put od ljetnih. Kad istrošenih zimskih guma, razlika u zaustavnom putu u odnosu na ljetne je 5 metara.
U ADAC-u naglašavaju da se i upravljivost zimskih guma mijenja, odnosno postaje sve lošija kako rastu temperature. Pogotovo padaju performanse u zavojima, a to se posebno odnosi na dugačke i blage zavoje u kojima se vozi većom brzinom.

Stoga, ukoliko još uvijek vozite na zimskim gumama, ne igrajte se sa svojim i tuđim životima.

Pravac kod vulkanizera!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...