ONI SU ŠAMPIONI U BORBI PROTIV KORONE: Jedna evropska zemlja ima najbolje rezultate i najmanje mrtvih, u nekim stvarima prkosili su cijelom svijetu…

Tokom prve polovice marta, u ranoj fazi, bivši premijer Peter Pellegrini usvojio je neke od od najoštrijih mjera u Evropi, uključujući zabranu svih međunarodnih letova te željezničkog i autobusnog prijevoza, zabranu nepotrebnih putovanja i obaveznu karantenu za sve koji se vraćaju iz inozemstva

  • Svijet

  • 30. Apr. 2020  

  • 0

Slovačka, zemlja od oko 5,5 miliona stanovnika, sa 18 smrtnih slučajeva nalazi se na samom dnu liste evropskog zemalja prema broju smrtnih slučajeva od Covida-19, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins.

Tokom prve polovice marta, u ranoj fazi, bivši premijer Peter Pellegrini usvojio je neke od od najoštrijih mjera u Evropi, uključujući zabranu svih međunarodnih letova te željezničkog i autobusnog prijevoza, zabranu nepotrebnih putovanja i obaveznu karantenu za sve koji se vraćaju iz inozemstva. Škole, trgovine i granice zatvorili su prije nego bilo koja druga zemlja. Od 12. marta vrijedi vanredno stanje.

Kao što to naglašavaju medicinski stručnjaci, idealno je epidemiju zaustaviti na samom početku kada se može pratiti kontakte zaraženih. A Slovačka se vodila tim primjerom još od 6. marta kad je potvrđen prvi zaraženi pacijent te je odmah pronađen nulti pacijent koji je doputovao iz Italije. Odmah idući dan naređena je dezinfekcija javnog prijevoza.

Potaknut lošom situacijom u Italiji, Juraj Droba, čelnik bratislavske regije u kojoj živi više od deset posto stanovništva zemlje, zatvorio je škole dva dana nakon što je prijavljen prvi slučaj i sedam dana prije ostatka zemlje. Glavni slovački zdravstveni inspektor Jan Mikas naredio je policiji da zaustavi automobile koji su se vraćali sa skijanja u Austriji i stavi ih pod nadzor u izolaciju. Tako je utvrđeno da je oko 60 testiranih ljudi pozitivno.

U međuvremenu su političari i TV voditelji počeli nositi zaštitne maske čak i prije nego što je vlada uvela obavezu nošenja. Još krajem februara liječnici su u jeku širenja koronavirusa aktivno naglašavali da nošenje maske na licu može imati sličan učinak na širenje virusa kao i razvijanje kolektivnog imuniteta nakon cijepljenja. Dakle, slovački zdravstveni dužnosnici ocijenili su prednost nošenja maski dok su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) to odbijali.

Slovačka je, uz Češku i Sloveniju, proglasila da je nošenje maske u javnosti obavezno od 25. marta. Ministar zdravstva Marek Krajči zalagao se od 12. marta kao prvi ministar u EU za nošenje maski. Dan poslije novoimenovani premijer Igor Matovič pojavio se s maskom u najgledanijem TV programu. Svi članovi nove slovačke vlade, koja je nedavno stupila na dužnost, prilikom polaganja zakletve nosili su maske i rukavice.

Matovič je nakon stupanja na dužnost objavio da će povećati broj dnevnih testiranja na 3000 i podupro je znanstvenike u razvijanju vlastitog testa na koronavirus.

Slovačka s 1.384 slučaja ostaje na dnu liste EU prema ukupnom broju zaraženih. Vlada sada s velikim oprezom otvara ekonomiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...