MILAN DUNOVIĆ O RADU PREMIJERA NOVALIĆA: "Njegova pozicija je nezahvalna, mislim da daje sve od sebe"

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine gostujući u programu N1 televizije rekao je da korona zakon kojeg je predložila Vlada FBiH nije dovoljno dobar, ali da neće reći da nije loš. On je u Danu uživo komentarisao odlazak Zlatka Miletića iz Demokratske frote i druga aktuelna pitanja u BiH, poput nabavke respiratora i borbe sa korona virusom.

  • Politika

  • 30. Apr. 2020  

  • 1

Za ostavku Miletića saznao je iz medija, kako je kazao.

"Nismo se čuli u međuvremenu. Podnio je prije dva mjeseca ostavku na mjesto generalnog sekretara, ona nije prihvaćena, i donesena je odluka da bude sekretar stranke do Kongresa DF-a. Ovo je njegova odluka, ima pravo na nju, ja ne znam koji su razlozi", rekao je Dunović.

On je rekao da ga je zatkao ovaj čin dojučerašnjeg stranačkog kolege.

"Imali smo dobru saradnju, treba njega pitati. Organi stranke nisu imali vremena da razgovaraju s njim", kazao je.

Dunović je dodao kako ne vjeruje da je bilo problema između Miletića i lidera DF-a, Željka Komšića.

Komentarišući korona zakon, Dunović je kazao da je on jedan od prvih nosilaca funkcija koji je kritikvao taj zakon u formi nacrta, te javno kazao da on ima svojih nelogičnost i stvari koje se moraju bolje uraditi.

"Vlada FBiH je trebala povući ovakav nacrt i sačiniti novi. Vlada to nije uradila. Takav je kakav jeste. ne slažem se, pogotovo oko dijela s platama u kompanijama kojima je zabranjen rad. Tu je problem što svi kantoni to ne mogu podnijeti. Vlada KS je uplatila za 7.000 radnika mininalne plate. FBIH će doprinose. Da li je moglo bolje, nije baš zahvalno govoriti. Uvijek je bolje da imamo nekakav zakon nego nikakav", izjavio je Dunović za N1.

Kazao je da kada se ovaj zakon i usvoji - to ne treba značiti da je gotova priča, nego ga treba učiniti boljim. Istakao je kako bi najbolja opcija bila da se njegov nacrt povuče, napravi novi - ali to je trebalo uraditi još prije 15 dana.

"U tom dobronamjernom reagovanju sam rekao da treba da se uključe svi resori. Nažalost, pokazuje se da nisu bili uključeni svi. Morao se napraviti bolji zakon. Ali u ovom momentu, bolje je da napravimo jedan korak, makar on bio nedovoljno dobar. Ovaj zakon, neću reći da je loš, ali nije dovoljno dobar", kazao je Dunović.

Kazao je da je mnogo bolja opcija to da da neko radici imaju doprinose, nego da ih nemaju. Također, istakao je da nisu sretni to što DF-ovi amandmani nisu prihvaćeni tokom njegovog kreiranja.

Što se tiče rada Fadila Novalića, premijera FBiH, Dunović je rekao da pokušava da radi najbolje što može, dok se nalazi "između dvije vatre".

"Moram napomenuti da u pet godina naše istorije, borba je bila žestoka. Znamo da sam pokrenuo 22 apelacije, to je većina zakona koji su doneseni iz Vlade FBiH za vrijeme Novalićevog mandata. To je neosporna činjenica. U vrijeme korone sam dobio presudu na Zakon o radu. Sadašnja pozicija Novalića je nezahvalna. Uređenje FBiH je takvo da imamo probleme na relaciji kantoni - FBiH. Imamo takve resore kakve imamo. Resori nisu odgovorili na adekvatan način. Novalić pokušava da uradi najbolje, vidimo da je između dvije vatre", izjavio je Dunović za N1.

"S obzirom na uređenje BiH, na činjenicu da nemamo krizni štab koji bi se borio sa koronom na nivou BiH, mislim da Novalić daje sve od sebe", poručio je.

Što se tiče sporne nabavke respiratora - Dunović je kazao da sve o slučaju zna iz medija.

"Tužilaštvo treba da istraži, jer ovo što slušamo graniči sa naučnom fantastikom. Niko od nas ne zna šta je prava istina. Niz je skandaloznih informacija izašlo u medije, to ne može biti greška medija. Može biti odgovornost premijera, ali i ne mora da bude", kazao je Dunović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...