STIŽE NOVI TEST ZA KORONAVIRUS: Precizan je 99 posto, a do kraja maja...

Kompanija Abbot, globalni dijagnostički stručnjak sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćila je da je njihov test na antitijela, koji utvrđuje je li netko zaražen koronavirusom, čak 99 posto precizan.

  • Zdravlje

  • 30. Apr. 2020  

  • 0

Kako prenosi Independent, test je certificiran za upotrebu po cijeloj Europi, a kompanija je poručila da će do kraja maja isporučiti milione laboratorijskih ispitivanja širom Starog kontinenta.

Ovaj dijagnostički test dobio je oznaku CE koja pokazuje da je u skladu sa sigurnosnim pravilima EU-a i sada se može koristiti u laboratorijima širom Velike Britanije za testiranje na antitijela stvorena kad je osoba zaražena COVID-19, prenosi portal "Net".

Profesor za statičnu mikrobiologiju na Univerzitetu Reading, dr. Simon Clarke, kazao je za Independent da je razvoj testa bio “vrlo značajan”.

Objasnio je i zašto jer test pokazuje je li osoba ikada bila izložena virusu i je li kod nje izazvan imuni odgovor.

Ono što test ne može učiniti jest reći je li osoba imuna ili nije.

“Antitijela sama po sebi ne daju vam zaštitni imunitet, moglo bi se dogoditi, ali mi to ne znamo. Neki koronavirusi uzrokuju prehladu i ostavljaju oboljelima imunitet koji kratko traje. Budući da je koronavirus toliko nov, naučnici još nemaju pojma hoće li imunitet trajati nakon infekcije. Ovaj test će biti koristan vladajućima u svijetu jer će pokazati kako se virus kretao kroz populaciju”, objasnio je dr. Clarke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...