RASPAD SISTEMA: Firme i građani Republike Srpske zatražili reprogram pola milijarde KM kredita…

Građani i privrednici u Srpskoj zatrpali su banke zahtjevima za privremeni moratorij na otplatu kredita. Od kraja marta, kada im je ta mogućnost otvorena pa do 20. aprila, ukupno je zaprimljeno 3.777 zahtjeva u ukupnom iznosu od 519 miliona maraka, podaci su Agencije za bankarstvo Republike Srpske, piše Capital

  • Ekonomija

  • 01. Maj 2020  

  • 0

Iz podataka Agencije se vidi da je virus korona napravio podjednako velike probleme i stanovništvu i privredi.

Klijenti, fizička lica su uputili 3.182 zahtjeva za privremeni moratorij u ukupnom iznosu od oko 90 miliona maraka, dok su pravna lica dostavila nepunih 600 zahtjeva za obaveze od 430 miliona KM.

Banke su odobrile 1844 „privremenih“ moratorijuma u ukupnom iznosu od 208 miliona KM, što pokazuje kako je tek svaki drugi zahtjev bio odobren po ovom osnovu.

Iz Agencije poručuju kako su  banke dodatno i samoincijativno odobrile „privremeni“ moratorijum za 1716 klijenata, čija vrijednost kredita iznosi 27,5 miliona maraka.

Bilo je i onih kojima nije odgovarao samo privremeni moratorij tokom vanrednog stanja, te su banke dugoročno prolongirale naplatu preko 200 miliona maraka.

Kada je riječ o fizičkim licima, u broju zahtjeva za odobrenjem neke od posebnih mjera, dominiraju zahtjevi klijenata koji koriste kredite za opštu potrošnju.

Posmatrajući sa aspekta sektorske strukture pravnih lica, najviše zahtjeva za nekom od posebnih mjera, uključujući i „privremeni moratorijum“, podnijeli su privredni subjekti iz sektora  trgovine, prerađivačke industrije i saobraćaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...