VIRUS I PLUS, KO ČOVIĆ I RUS: Ruska vojno-medicinska ekspedicija će ipak danas doći u Mostar, ministar Radončić se proglasio nenadležnim da ne bi kvario jaranstvo sa Čovićem…

Nakon što je jučer "Oslobođenje" objavilo vijest da 24 pripadnika Vojske Rusije dolaze u Mostar, na poziv Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, uslijedila je opća panika, nervoza i napetost u državnom vrhu Bosne i Hercegovine, prije svega među najvišim bošnjačkim političkim predstavnicima

  • Politika

  • 01. Maj 2020  01. Maj 2020

  • 9

Piše: SENAD AVDIĆ

Kako je navedeno u "Oslobođenju", na Čovićev poziv bi danas bi (1.maj) u Mostar trebala doputovati ruska medicinska ekipa "koja se sastoji od 24 medicinska radnika i 5 jedinica posebne tehnike za dezinfekciju". Ruska medicinska ekipa bi na teritorij Bosne i Hercegovine trebala ući iz Srbije, navedeno je u pismu koje su vlasti BiH primile jučer od Ambasade Ruske Federacije.

HRVATA I RUSA 200 MILIONA

Riječ je o istoj medicinskoj ekipi koja je prošlog mjeseca boravila u Banja Luci, gdje je tamošnjim medicinskim radnicima pomagala u borbi protiv pandemije koronavirusa dezinficirajući ulice, bolnice i druge javne ustnove. Prije toga su iste poslove provodili u Srbiji, gdje su dočekani uz najveće državne i diplomatske počasti. Na čelu ove jedinice nalazi se general Mihail Černišov, načelnik hemijske, biološke i radijacijske zaštite Zapadnog vojnog okruga sa sjedištem u Sankt Petersburgu.

Nakon što je amabasada Ruske Federacije u BiH o dolasku medicinskog tima informirala Ministarsvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ministrica Bisera Turković je o novonastaloj situaciji odmah informirala dvojicu kolega iz Vijeća ministara, Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti i ministra odbrane Sifeta Podžića. "Navedeno vam dostavljam na daljne postupanje u skladu sa vašim nadležnosima", piše minstrica  vanjskih poslova kolegama Radončiću i Podžiću. 

Prema informacijama  kojima raspolaže portal "Slobodna Bosna", ministar sigurnosti Fahrudin Radončić proglasio se nenadležnim u vezi sa dolaskom ruskog vojno-medicinskog tima to, kako je kazao, nije u djelokrugu rada njegovog ministarstva. Zanimljivo je njegovo objašnjenje, pogotovo kad se zna da se Radončić u proteklim nedjeljama inentenzivno bavio mnogim pitanjima u kojima Ministarstvo sigurnosti obično nema šta tražiti, ali ih je on prepoznao kao "sigurnosno interesantna". Radončić se, podsjetimo, pored ostalog, intenzivno  bavio problemima obdukcije preminulih od koronavirusa, prozivajući medicinsku struku, ljekare-patologe koji to odbijaju raditi, pa i  čak i prijetio sudskim progonima. Objašnjavao je da je riječ o sigurnosnoj prijetnji, u čemu ga je podržao čak i njegov tradicionalni saveznik Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a i "viruoz na harmonici", kako su ga titulirali kritičari u "Avazu" . Ministar sigurnosti i lider Saveza za bolju budućnost  priskrbio je sebi i mandat da prijeti progonom ambasadorima akreditiranim u BiH iz država  iz kojih dolaze migranti . 

MINI-STAR RADONČIĆ

On je, pored ostalog, i pokrenuo medijsku hajku u svojim tabloidima protiv člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković koji su se tome usprotivili, optužujući ih, gotovo izravno, da ohrabruju migrante da dolaze u BiH, pa čak i za podršku terorizmu.

(Indikativno je da na tu primitivnu  i opasnu  kampanju protiv njenih istaknutih dužnosnika sa elementima ksenofobije, pa i fašizma, nije reagirala Stranka demokratske akcije koja je inače vrlo senzibilna, ažurna, pa i agresivna kada se njeni članovi povezuju sa terorizmom).

Odbijanje Fahrudina Radončića da se očituje oko dolaska ruske vojno-medicinske ekspedicije u Mostar može se samo objasniti njegovim dobrim, pa i prijateljskim, kako često obojica naglašavaju, odnosima sa Draganom Čovićem, o čijim više nego očitim, sistematičnim  i krajnje toksičnim vezama sa vlastima u  Rusiji, nikada do sada lider SBB-a nije javno diskutirao.

S druge strane, Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, u jučerašnjem dopisu podsjeća ministricu Turković da "Ministarstvo odbrane BiH nije nadležno dati dozvolu za ulazak oružanih snaga druge države na teritorij BiH". Podžić kaže i da mu nije poznato da li je "eventualno Predsjedništvo BiH donijelo odluku kojom bi se odobrio ulazak vojno medicinskih timova Ruske Federacije na teritorij Bosne i Hercegovine, kao ni o zadacima na kojima bi eventualno bili angažovani".

Dakle, eventualna odluka o današnjem dolasku vojno-medicinske ekipe Ruske Federacije u Mostar isključivo je u nadležnosi Predsjedništva BiH. Teško je, međutim, vjerovati, s obzirom da je danas neradni dan, kao i na druge okolnosti, da bi čak i da se Predsjedništvo BiH uključi u ovaj slučaj, to išta moglo promijeniti, odgoditi, ili osporiti dolazak ruske navodno isključivo humanitarno-medicinske ekspedicije u Mostar. Vrlo je izvjesno da su organizatori ove akcije, Čović i ruska diplomacija,  vodili računa o svemu, pa i tajmingu njenog održavanja. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...