PROČITAJTE TAJNI DOKUMENT: Ovo je bio plan agresije na Republiku BiH koji je potpisao general JNA Milutin Kukanjac 17. marta 1992. godine

Ovaj tajni nije bio dostupan na suđenjima pred Međunarodnim sudom u Hagu

  • Društvo

  • 02. Maj 2020  02. Maj 2020

  • 2

Ovaj tajni dokument koji je 17. mart 1992. godine potpisao general – major Milutin Kukanjac nije bio dostupan na suđenjima pred Međunarodnim sudom u Hagu i on donosi nove važne detalje o planiranju i pripremanju agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U nastavku pročitajte dokument koji je prekucan u izvornom obliku:

Generalštabu OS SFRJ

Veza: akt načelnika GŠ OS SFRJ, pov. br. 546 od 17.03.1992.godine.

Povodom postavljenog pitanja, u aktu kojim ste se obratili, izveštavam vas o sledećem :

1. Ne postoje nikakve indicije da pod dosadašnjim pritiscima, može doći do bilo kakve promene u zauzetom kursu muslimanskog vođstva, u odnosu na ostanak u sastavu SFRJ.

Naprotiv, putem obaveštajnih izvora, imputiranih u njihove krugove, došli smo u posed preciznih planova, po kojima muslimanska strana namerava izvršiti napade na garnizone i jedinice JNA na teritoriji BiH, te prateće vojne ustanove i institucije.

Iz rečenog procenjujem da je potrebno ranije započeti (realizacijom u terenu) prve faze Plana “RAM”.

Faza presecanja, bitno bi omela završne pripreme muslimanske strane i stvorila u terenu preduslove za ostvarivanje prednosti, a po osnovi nadmoći snaga, naše planske pozicije kao presudnog faktora za dalji ukupni razvoj situacije u BiH.

Potražujem hitne instrukcije.

2. Situacija u MUP BiH, razvija se u smislu, da je muslimanska strana ostvarila več skoro apsolutnu kontrolu nad svim službama ove institucije. Državnu bezbednost MUP BiH, izravno i celovito razvija, usmerava, i kontroliše extremni Ganić Ejup, sa oslonim polugama u vidu Hebib Avdo, Pušina Jusuf i dr. Iz ove surbordinacijske linije, koja je ovim načinom prenesena u mulitregionalne okvire BiH.

Kroz Ganića, razvijena je jaka extremna tkz. Sandžačka linija. Razlogom rečenog, predlažem hitno izdvajanje/formiranje u dislokaciji Srpskog MUP-a BiH, uz stvaranje uslova u terenu za samostalno funcionisanje, uz naslanjanje na log. podršku i kadrovsku popunu iz sastava JNA.

U kosulatcionom razgovoru sa rukovodstvom SDS, već sam izdao hitne instrukcije po ovom pitanju, u smislu određivanja metoda i načina kao i odredio prioritetne ciljeve i objekte za plansku intervenciju i posedanje istih.

Paravojne formacije iz sinteze tkz. Sandžačkog ekstremnog krila, tkz. Patrioske lige i tkz. Zelenih beretki, koje su uvedene u rez. Sastav milicije MUP-a BiH, jezgro su njihove zamišljene vojske sučeljenje oružanom sastavu JNA, koja u daljem procesu ocepljenja od SFRJ, planiraju razviti kao preciznu vojnu instituciju muslimanske paradržave.

Ubrzana doobuka njihovog ljudstva, naoružavanje, učestale provokacije prema JNA, intezivna izviđanja voj. objekata, pračenja ukazuju na neizbježnost oružanog sukoba.

Po rečenom, potražujem hitne instrukcije.

Razvoj situacije kontinuirano predviđamo, pratimo, analiziramo i pripravni smo za izvršenje kontramera.

3. Razrađivana i pripremljana operacija “KAMELEON” mogla bi presudno stvoriti pozicije za rez u aktivnosti muslimanske strane, a na dalje ostvarivanje kontrole po Planu.

Marginizacija Abdića od strane muslimanskog vođstva, ukazuje da se mora pristupiti radikalnom potezu izoliranja-anulacije Izetbegovića, čime bi razbili trojstvo Izetbegović – Ganić – Silajdžić, kao ključnog mehanizma muslimanske strane.

Procenjujem da je Abdić ipak “premekan” i da polazna platforma “spasioca BiH” za njega je presložen zadatak.

Predlažem da se dodatno razmotre efekti i kontraefekti, pogotovo ako Ganić uspije konsolidovati situaciju.

Potražujem dodatne hitne instrukcije i uput. Naredbu preformulisati i dostaviti spram novih instrukcija.

4. Po pitanju formulisanja kontrolisanih koncentracija civila ne srpskog etni. porekla za regiju BiH, kod realizacije prve faze operacije “TEPIH” okončane pripremne aktivnosti, lokaliteti određeni, naređen metod i obim.

5. Presecanja po pravcima Bijeljina – Zvornik – Vlasenica – Bratunac, pripravni za izvršenje po Planu. Polazne pozicije posednute.

Odsecanja i okruženja urbanih celina sa muslimanskim večinskim stanovništvom, supozicijski-vežbovno su izvedena bez ikakvih poteškoća na terenu.

Vežbovno, izvršene sve radnje inženjeriskog uređenja položaja za posedovanje po Planu.

Planski deo jedinica uveden u dubinske pristupne zone.

Kod izvršenja zadataka u terenu sem blaže zainteresiranosti lokalnog stanovništva, nismo imali nikakvih otpora, niti provokacija.

Procenjujem da kod započinjanja operacija imat ćemo isti status u interesantnim terenima po nas.

6. Razrađivani program, za planska okruženja civilnog nesrpskog stanovništva, u Podrinjskom slivu i odobreni “BIO-131-B”, kompletiran. Pristigli su nalazi voj. str. Naučnog tima koji je obavio ispitavanje i analizu pijačih voda i izvorišta Podrinjskog sliva. Reč je o niskojodnim vodama, tako da izuzimanjem soli iz ishrane, dolazi do niza poremečaja tkz. Endokrinih organa, a u psihološkom smislu, lica doživljavaju konfuzije, labilnost, agresivnost i sklonost ka anarhijii, uspaničenosti i podesenosti za psihološku manipulaciju.

Analiza ističe posebno interesantnim u ovom pogledu region Srebrenica, Žepa.

Rečene analize kao osnov razrađenog programa dostavljmo ponovo na vašu procenu za primenu, pošto je reč o BIO-programu.

Po predmetnom, dostavite zasebnu PISANU naredbu.

7. Za pojedine vojne bolnice, nemamo urađene ratne formacije. Dajte upustvo za rad istih u ratu.

8. Dajte hitno upustvo za regulisanje statusa pripadnika Srpske dobrovoljačke garde.

U potpisu

KOMANDANT

General – major

Milutin Kukanjac

alt

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...