"OVDJE NIJE BIO GRAĐANSKI RAT": Enver Bijedić oštro reagovao na stav SDP-a da je zahvaljujući politici mržnje pobjeda nacionalnih stranaka ODVELA BiH U RAT

Enver Bijedić osvrnuo se u posljednjem intervjuu na tezu sa zvanične stranice SDP-a da se pobjeda nacionalnih političkih partija u Bosni i Hercegovini na prvim parlamentarnim izborima 1990., desila „zahvaljujući politikama mržnje i straha“, te da je upravo njihova pobjeda odvela „neizbježno zemlju u rat“.

  • Mini market

  • 03. Maj 2020  03. Maj 2020

  • 5

Na zvaničnoj web-stranici SDP-a, u spotu koji govori o historiji te partije, navodi se da se pobjeda nacionalnih političkih partija u Bosni i Hercegovini na prvim parlamentarnim izborima 1990., desila „zahvaljujući politikama mržnje i straha“, te da je upravo njihova pobjeda odvela „neizbježno zemlju u rat“. Ovu opasnu tezu prokomentarisao je Enver Bijedić, bivši član SDP-a i aktuelni predsjednik SD-a.

“Iz takve teze, da je zahvljujući mržnji i strahu došlo do rata, može se izvući samo jedan zaključak – da je ovdje bio građanski rat. Jer ako je mržnja i strah na svim stranama istovjetna, onda je to građanski rat. A nije bio građanski rat. Ovdje je bila agresija od strane Srbije, poslije se pridodala Hrvatska. Agresija s dvije strane koja je prijetila da uništi jedan narod, muslimanski, bošnjački narod, i da se Bosna podijeli na dva dijela. Naravno, ko bi od Bošnjaka preživio bio bi asimiliran ili manjina, u nekakvoj velikoj Srbiji ili velikoj Hrvatskoj, kao što su i danas manjina u Srbiji i Hrvatskoj. Identitet muslimana, Bošnjaka, bio bi izbrisan”, zaključio je Bijedić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...