ŠVEDSKI DOKTOR PROGOVORIO O STRAŠNOJ ISTINI: „Dobili smo uputstva od kojih mi se okreće želudac; Starijima ne smijemo davati kisik, puštaju se da umru…“

Švedska je država koja je ostala ustrajna u “labavijim” mjera zaštite od epidemije koronavirusa. Premda su na kraju zabranili okupljanja ljudi na otvorenom i primijenili još neke mjere, do kraja su ostali “opušteni”

  • Svijet

  • 04. Maj 2020  

  • 0

No, u toj opuštenosti dogodilo se nešto što je definitivno razlog za paniku.

Šveđani su bili svjesni da se broj preminulih od korone iz dana u dan penje. Taj broj je većina mogla probaviti uz stalno podsjećanje da su to starije i nekada (ali ne i uvijek) bolesne osobe. Kako piše Večernji list, u Švedskoj se često počelo govoriti da stariji umiru u mukama, gušeći se. Nakon glasina stigla je i službena potvrda – protokol liječenja starijih i bolesnih koji je stigao liječnicima kaže da se pacijentu omogući palijativna njega umjesto liječenja. Kako prenosi Večernji list, za njih kisik nije propisana terapija nego morfij.

“O tome niko ne želi javno govoriti pa sam odlučio istupiti. Svjedočim humanitarnoj katastrofi i kršenjima ljudska prava jer se ljudima onemogućuje pravo na liječenje”, rekao je za Večernji list Jon Tallinger, obiteljski liječnik iz švedskog mjesta Eksjö. On radi na jugu države te pod sobom ima domove za starije. Ovaj liječnik je prvi objavio popis mjera kod tretmana starijih oboljelih infekcije Covid-19 koje su primili on i njegovi kolege, neovisno o tome je li se radilo o videoporuci ili dopisu.

“Upute kažu da moram planirati ko će od mojih pacijenata dobiti palijativnu njegu. Ako je bolesnik bez daha i teško diše, preporučena terapija je morfij, kisik niti ne spominju. Imam oko 2.000 pacijenta i oni mi vjeruju. Regija želi da pripremim plan zbrinjavanja. Neću niti jednog pacijenta staviti na takvu listu jer imaju pravo na kisik, ne samo na morfij koji tek oteža disanje i sedira do smrti. Čak i da imam pacijenta s uznapredovalim stadijem karcinoma, želim i njemu omogućiti kisik”, istaknuo je švedski obiteljski liječnik koji je sada voditelj kampanje pod nazivom “Kisik za sve”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...