I DODIK ZA, ČOVIĆ PROTIV: "Zajedničko opredjeljenje da se što prije dođe do kandidatskog statusa"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu da su učesnici današnjeg sastanka ad hok Političke grupe za proces realizacije prioriteta BiH na putu ka EU iznijeli zajedničko opredjeljenje da se što prije dođe do kandidatskog statusa za EU.

  • Politika

  • 04. Maj 2020  

  • 1

"Smatrali smo da je bilo potrebno da se razmotri neki okvir načela u vezi sa EU jer se za dva dana održava samit EU. Iskazali smo zajedničko opredjeljenje da se što prije dođe do kandidatskog statusa, svjesni da je metodologija pristupa promijenjena", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

On je istakao da više nema 36 poglavlja nego šest oblasti i da je tu značajna promjena dinamike koja, kako je naveo, podrazumijeva mogućnost da i kada sve ispregovarate vratite se na početak, kao da ništa nije urađeno.

Dodik je ocijenio da BiH ulazi u dosta nepovoljniji proces nego što su imale druge zemlje ili što imaju Srbija i Crna Gora koje se nalaze u starom mehanizmu pridruživanja EU.

On je dodao da je razgovarano o postizanju pomaka kada je riječ o pitanjima čije bi rješavanje omogućilo da se što prije dođe do kandidatskog statusa, poput pitanja Izbornog zakona.

"To je dodatno otežano jer je izabrana nelegitimna i nezakonita Centralna izborna komisija i to će usložniti taj problem. Tu je i pitanje javnih nabavki, što je osnovni problem u BiH već godinama, a radi se o nametnutom zakonu visokog predstavnika. Treće je bilo pitanje zajedničke parlamentarne komisije, gdje mi smatramo da se u delegaciji BiH zadrži način odlučivanja kako je predviđen Ustavom", rekao je Dodik.

Na pitanje kako će BiH učestvovati na predstojećem samitu EU, koji je planinar za 7. maj u Zagrebu, Dodik je rekao da to još nije poznato jer se ne zna u kojem formatu je sastanak planiran.

"Indikativno je da je u vrijeme mog predsjedavanja na evropske forume uvijek išlo cijelo Predsjedništvo BiH, a kada su Džaferović i Komšić predsjedavajući samo se oni zovu, što govori o određenim lošim praksama u EU. Zato sam napisao pismo svim učesnicima da ne bi trebalo da oni unose bilo kakvu smutnju", rekao je Dodik.

Sastanku ad hok Političke grupe za proces realizacije prioriteta BiH na putu ka EU nisu prisustvovali predstavnici HDZ-a BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović o tome je pismom obavijestio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića i kao razlog naveo zanemarivanja načela konstitutivnosti i demokratskog predstavljanja.

(Srna/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...