TRIKOVI ZLATA VRIJEDNI: Evo kako kompjuter s Windowsima vratiti na tvorničke postavke u samo nekoliko klikova…

Kad više ništa drugo ne preostaje, povratak na tvorničke postavke rješenje je za brojne probleme s Microsoftovim operativnim sistemom Windows

  • HiTec

  • 05. Maj 2020  

  • 0

Prvo napravite sigurnosnu kopiju (backup)

Prije no što se pozabavite vraćanjem računala na tvorničke postavke pobrinite se da sve važne dokumente, fotografije, video zapise i druge datoteke pohranite na sigurno.

Upotrijebite ugrađeni način tvorničkog resetiranja

Koristite li Windows 10, imate sreće jer to izdanje operativnog sistema ima ugrađenu opciju za povratak na tvorničke postavke.

Otvorite Settings, Update & Security pa Recovery. Pod Reset this PC kliknite dugme Get started.

Ako želite zadržati svoje datoteke ili ukloniti sve?

Na raspolaganju ćete imati dvije opcije: Keep my files ili Remove everything.

Prva će vratiti sve na početne postavke i ukloniti sve aplikacije koje ste instalirali (web preglednike, Microsoft Office, igre i tome slično), ali će zadržati vaše osobne podatke.

Druga će ukloniti sve što joj se nađe na putu i vratiti vaše računalo u stanje u kojem je bilo kad je bilo novo.

Čak i ako se odlučite na opciju Keep my files, ipak napravite sigurnosnu kopiju ključnih datoteka prije nego što je aktivirate.

Što odabrati tokom resetiranja?

Ako ste odabrali Remove everything Windows će ponuditi neke dodatne opcije. Upotrijebite li početne postavke uklonit će sve vaše datoteke, ali ih neće sigurno obrisati već tek počistiti s diska na kojem je Windows instaliran. Neko dovoljno vješt mogao bi ih se naknadno dokopati.

Odaberite Change settings za dodatne opcije. Uključite li Data erasure Windows će počistiti sve redom i smanjiti izglede da neko ipak uspije iščupati podatke s obrisanog diska. Postupak će malo potrajati, ali vrijedi pričekati ako se namjeravate prodati kompjuter.

Uključite li Data drives Windows će obrisati sve što mu je dostupno na svim diskovima povezanim s računalom koje vraćate na tvorničke postavke. Ovu opciju nemojte koristiti ako doista ne želite trajno obrisati baš sve.

Ako ste odabrali Keep my files dobit ćete sažeti pregled svega što će Windows poduzeti. Kliknite List of apps to be removed kako bi vidjeli koje će sve aplikacije ukloniti.

Upotrijebite opciju Fresh Start

Sa zadnjom softverskom nadogradnjom za Windows 10 Microsoft je dodao novi način resetiranja računala. Sličan je prethodno opisanom, ali uz nekoliko manjih razlika.

Otvorite Settings, Update & Security pa Recovery. Kliknite pri dnu na poveznicu Learn how to start fresh with a clean installation of Windows.

Otvorit će se prozor Windows Security s opcijom Fresh start. Kliknite Get started.

Po završetku instalacije možda ćete morati ponovno unijeti licencne ključeve za pojedine aplikacije, kao i nadograditi sistemske drivere.

Upotrijebite napredne metode

Postoji nekoliko načina povratka računala na tvorničke postavke koje preporučujemo naprednim ili bolje upućenim korisnicima.

Ako ne možete otvoriti Windows na standardni način, možete pokrenuti tvornički reset iz izbornika Advanced Startup.

Funkcionira li Windows kako treba, otvorite Settings, Update & Security pa Recovery. Pod Advanced startup kliknite Restart now kako bi se računalo pokrenulo u Advanced Startup.

Alternativno, možete pritisnuti i zadržati pritisak na tipki Shift kad kliknete dugme Restart u početnom izborniku.

Ako to ne funkcionira, pokušajte pritisnuti tipku F11 pri ponovnom pokretanju računala kako bi otvorili Advanced Startup. Ukoliko ovo ne upali, nakon tri pokušaja Windows bi sam trebao pokrenuti Advanced Startup.

Otvori li se, odaberite Troubleshoot pa Reset This PC. Imat ćete na raspolaganju Advanced options za više opcija, ali nijedna neće dozvoliti povratak na tvorničke postavke ako nemate pohranjenu sliku diska sustava.

Možda ćete uspjeti otvoriti BIOS i izravno pristupiti particiji za oporavak na vašem čvrstom disku, ako je proizvođač vašeg računala to predvidio. Time ćete, doduše, ponovno instalirati i sav suvišni softver.

Možete također utipkati create a recovery drive u izbornik Start kako bi dobili pristup alatu za izradu vlastite particije za oporavak. Računajte kako ćete za ovo trebati poveći prostor u memoriji čvrstog diska i morat ćete to obaviti prije no što se pojave problemi.

(SB/Tportal)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...