SARAJEVSKA VEZA ŽARI I PALI SRBIJOM: Komšije sa Grbavice ugradili se u brojne tendere po Srbiji, kumovao im prijatelj Lagumdžije i Dodika

Ono što je povezivalo Zlatka Lagumdžiju i Milorada Dodika, danas veže Kisiće sa Vladom Srbije i SNS-om

  • Mini market

  • 06. Maj 2020  06. Maj 2020

  • 0

Bosna i Hercegovina oduvijek je bila rasadnik mnogih talenata svih vrsta, a ti talenti bi obično posebno zasjali u drugoj državi. Osim što smo davali vrhunske sportiste, kulturne radnike, umjetnike, naučnike, BiH je mnogim državama dala i političare ali i "sposobne poduzetnike".

Najočitiji je primjer današnja Srbija. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić porijeklom je iz sela Čipuljić u Općini Bugojno. Odatle je rodom njegov otac Anđelko Vučić. Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić je iz Sarajeva, pokojni Zoran Đinđić je iz Bosanskog Šamca, aktuelna ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović je iz Tuzle itd.

Sa izbijanjem pandemije koronavirusa, do tada samo poznata u medicinskim krugovima, profesorica na Medicinskom fakultetu u Beogradu Darija Kisić Tepavčević, postala je redovna gošća na TV ekranima u domaćinstvima širom Srbije.

Dr. Kisić Tepavčević ubrzo dobija veliku pažnju i naklonost medija, ali i običnih građana, zahvaljujući staloženosti i smirenosti sa kojima govori o pandemiji. Tabloidi su brže-bolje počeli da objavljuju priče o njenom izgledu, privatnom životu, studentima i kolegama.

Veza sa Grbavice

Zanimljivo da je Darija Kisić Tepačević rođena 1975. godine u Sarajevu i do početka rata živjela je u naselju Grbavica. Tabloidi u Srbiji otkrili su da Darija ima tri godine mlađeg brata Bojana Kisića. Bojan Kisić je oženio aktuelnu ministricu pravde Srbije i članicu predsjedništva SNS-a Nelu Kuburović.

Nela Kuburović je rođena 1982. godine u Sarajevu, živjela je, također, na Grbavici, sarajevskom naselju kojeg su u velikoj mjeri naseljavali oficiri JNA. Prema našim saznanjima, otac Nele Kuburović je bio vojno lice u JNA.

Odatle je vrlo moguće da su se Kisići od ranog djetinjstva znali sa Kuburovićima.

No, novinarima BIRN-a zapala je za oko činjenica, da su kompanije bliske Bojanu Kisiću, suprugu ministrice pravde Nele Kuburović i bratu doktorice Darije Kisić Tepavčević, dobile su 27 ugovora u vrijednosti od oko 26,8 miliona eura u Srbiji, uključujići i tender od 3 miliona eura za održavanje zdravstvenog informacionog sistema.

NITES d.o.o. Beograd je firma koja je dio NITES Grupe vlasnika Miodraga Škrbića i Zorana Koraća. Korać je savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a Miodrag Škrbić je kum i poslovni partner Zlatka Lagumdžije.

Bojan Kisić je glavni izvršni direktor češkog ogranka grupe, NITES A.S, koja je zajedno za srpskim NITES-om dobila nekoliko tendera javnih preduzeća. Osim u Srbiji i Češkoj, NITES kompanije rade i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji i Velikoj Britaniji.

alt

Tenderi koje je dobio NITES

Istraživanje BIRN-a pokazuje da su od 2013. godine do danas firme NITES grupe, a čiji je jedan od direktora Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vrijednih oko 26,8 miliona eura, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama. Samo u aprilu 2020, NITES je sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrijednosti od 3,2 miliona eura.

Zoran Korać se spominje u pismu američkih kongresmena Joeu Bidenu, gdje upozoravaju na korupciju u državnom vrhu Srbije. U pismu pet članova Kongresa izražavaju sumnju da je odlučujući utjecaj u oblastima energetike, komunikacije i infrastrukture u Srbiji konsolidovala mala grupa ljudi koju predvode brat predsjednika Srbije Andrej Vučić i njegovi prijatelji Zoran Korać i Nikola Petrović, koji je i direktor Javnog preduzeća Elektromreže Srbije.

Kriminal u bh. institucijama

NITES je osnovan u Banja Luci 2007. godine i na mjesto direktora postavljen je Dmitar Čičković, blizak rođak Miodraga Škrbića, koji je kum Zlatka Lagumdžije.

U Banja Luci se naširoko spekulisalo i da je vlasnik NITES-a Miodrag Škrbić tijesno povezan sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH, ali njihovi navodni politički dilovi nikada nisu bili potvrđeni. Miodrag Škrbić rođen je u Glamoču 1956. godine, školovao se u Sarajevu, gdje krajem 1980-tih započinje privatni biznis. Početkom rata odlazi u Češku Republiku.

Tu otvara firmu i počinje poslove uz ogromnu pomoć Zlatka Lagumdžije. Njih dvojica i danas imaju zajedničku firmu u Pragu - pod imenom WBBI.

Podsjećamo, da je Ured za reviziju institucija BiH 2014. godine zamalo dao negativno revizorsko mišljenje Agenciji za identifikaciona dokumenta BiH (IDDEEA) zbog sumnjivog ugovora o štampanju i nabavci obrazaca za nove lične karte i vozačke dozvole, koji je potpisan sa firmom Muehlbauer.

Firma Muehlbauer d.o.o. Banja Luka je u njemačko-srpskom vlasništvu: Muehlbauer AG Njemačka ima 60 posto udjela, a NITES posjeduje 40 posto vlasništva.

Revizori su utvrdili tada da se radi o ugovoru vrijednom 104 miliona KM (nešto više od 52 miliona eura), koji je proveden na netransparentan način.

"Ugovor je zaključen na period od 10 godina uz avansno plaćanje od 30 posto'', govorio je tadašnji zamjenik glavnog revizora Dževad Nekić.

Objasnio je da Zakon o javnim nabavkama BiH ne poznaje ugovor koji se zaključuje na 10 godina, a avansno plaćanje budžetskim novcem do sada je nezabilježeno u institucijama BiH.

Tadašnja zastupnica SDS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević objasnila je tada da je posao štampanja dokumenata dobio kum Zlatka Lagumdžije Miodrag Škrbić, koji je ujak Duške Tegeltije.

Prema njenim riječima, ugovor je u ime Milbauera potpisao direktor Danilo Petrović, zet tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

"Direktor firme NITES, kojoj je namješten ovaj posao i koja je vlasnik 40 posto MILBAUERA preduzeća preko kojeg se sve obavlja, je brat Duške Tegeltije. U tom preduzeću više od polovine radnika su djeca funkcionera SDP-a i SNSD-a. Mislim da smo mi lične karte i vozačke dozvole morali mijenjati samo zato da bi NITES zaradio ogroman novac'', govorila je tada Aleksandra Pandurević.

Zbog toga je krajem maja 2016. uhapšen direktor IDDEEA-e Siniša Macan. Međutim, uprkos skandalu koji je dobio ime ,,afera Milbauer,” ova kompanija je nastavila da radi na izradi pasoša za građane BiH. 

Nakon dugogodišnje istrage i odluke Ustavnog suda po žalbi Macana, Tužilaštvo BiH je u februaru 2020. godine obustavilo istragu u ovom slučaju.

NITES je iz vlasništva u Milbaueru izašao u novembru 2016. godine.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...