U NAJVEĆEM EVROPSKOM ŽARIŠTU ZARAZA SE STABILIZIRALA: Stepen novooboljelih ispod 1 posto, vlada traži...

U Španiji, europskoj zemlji s najviše oboljelih od koronavirusa, u utorak se stepen novooboljelih zadržala ispod 1 posto, a vlada se priprema zatražiti produženje vanrednog stanja.

  • Svijet

  • 05. Maj 2020  05. Maj 2020

  • 0

Koronavirusom se inficiralo 0,40 posto više nego dan ranije pa je ukupni broj zaraženih porastao na gotovo 220.000. Posljednjih deset dana stepen novooboljelih ne prelazi 1 posto što je potaklo lijevu vladu premijera Pedra Sáncheza na popuštanje mjera.

Nakon što je od subote stanovnicima dopušten izlazak na sat vremena za individualno bavljenje sportom ili šetnju, od ponedjeljka je dopušten rad malim trgovačkim objektima površine do 400 metara kvadratnih, ali uz prethodnu predbilježbu. U objekte smije ući samo jedna osoba.

Frizerski saloni i neke knjižare otvorili su vrata, ali otvoreno je samo 20 posto takvih malih objekata, javila je udruga samozaposlenih radnika.

„To što smo otvorili ima više psihološki nego financijski efekt“, rekao je vlasnik jedne knjižare za javnu televiziju TVE.

Na ulicama Madrida, žarišta koronavirusa, više je prolaznika nego prethodnih dana. Neki trče baveći se sportom, neki šeću pse ili stoje u redovima ispred trgovina sa zaštitnim maskama. Gradski autobusi nastavljaju voziti prazni.

„Nastavimo li održavati mjere opreza, držati se na udaljenosti od drugih osoba, čini mi se u redu da pređemo u novu fazu popuštanja mjera“, rekao je šef ljekarske službe Fernando Simón.

Španija je u inicijalnoj od četiri faze kroz koje bi trebala proći do povratka u novu normalu. Sredinom maja vlada namjerava dodatno ublažiti mjere uvedene 14. marta prilikom proglašenja vanrednog stanja. Sve faze trebale bi završiti krajem juna, procijenila je vlada.

Premijer Sánchez će u srijedu zatražiti od parlamenta novo, četvrto produženje vanrednog stanja, sve do 25. maja no ovaj put naići će na dosad najveći otpor opozicije. Konzervativna Narodna stranka (PP), najveća opoziciona stranka, poručila je da neće podržati novo produženje. Tvrdi da ono nema smisla pošto je Sánchez već olabavio mjere.

PP je dosad svaki put glasao za produženje pa se očekuje neizvjestan rezultat u srijedu jer vladajuća Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) s koalicijskim partnerom Unidas Podemosom drži 155 od 350 mjesta u parlamentu. Za izglasavanje produženja potrebno je 176 glasova. Vlada uz dopuštenje parlamenta može produživati vanredno stanje na najviše petnaest dana.

Svaku večer u 21 sati stanovnici nezadovoljni vladinim upravljanjem krizom izlaze na balkone pa u znak protesta udaraju metalnim žlicama o lonce.

U ponedjeljak je od koronavirusa preminulo 185 osoba, najviše u posljednja tri dana, pa je broj žrtava narastao na 25.613.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...