BIO JE STRAH I TREPET, JEDAN OD NAJVEĆIH: Veliki vladar bio je otac jednog sveca, jednog cara i dvojice kraljeva različitih država, neki od njih završili su tragično...

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 06. Maj 2020  

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u 14. stoljeće, u vijeme smrti kralja Karla II. od Napulja.

Karlo je pripadao je poznatoj dinastiji Anžuvinaca, koja je potekla od njegovog oca grofa od Anjoua.

Dana 5. maja 1309. godine umro je kralj Karlo II. od Napulja. Taj srednjovjekovni vladar posebno je zanimljiv po tome što je imao nevjerovatno ugledno potomstvo. Naime, Karlo II. od Napulja bio je otac jednog sveca, jednog cara i dvojice kraljeva različitih država.

Sin Karla II. koji je postao svetac zvao se sv. Luj od Toulousea. Bio je biskup, a već je u mladoj dobi stekao ugled pomagača gladnih i siromašnih. Umro je sa samo 23 godine života. Zanimljivo je da se po njemu zove kalifornijski grad San Luis Obispo (sv. Luj biskup u prijevodu sa španjolskog).

Drugi sin Karla II., Filip od Taranta, postao je naslovni car Konstantinopola (Bizantskog Carstva). Dvojica sinova Karla II. postali su kraljevi: Karlo Martel postao je kralj Ugarske i Hrvatske, a Robert kralj Napulja.

Zanimljivo je da je Karlo II. imao i vrlo ugledne stričeve i tetke. Jedan stric bio mu je francuski kralj sv. Luj IX., po kojem se zove američki velegrad St. Louis u Missouriju. Inače, na španjolskom jeziku tog sveca nazivaju San Luis Rey, za razliku od spomenutog San Luis Obispa. Tetka Karla II. bila je sv. Izabela od Francuske. Sve u svemu, Karlova dinastija Anžuvinaca doživjela je u srednjovjekovnoj Europi izrazito velik utjecaj. Karlo II. umro je 1309. godine, a njegovi slavni potomci zauvijek su ispisali povijest i u dalekoj Americi.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...