NJEMAČKI GIGANT NA KOLJENIMA: Do sada su u gubitku od 1,5 milijardi eura, jedino ih kancelarka Merkel može spasiti, ali ona ima plan koji im se ne sviđa…

Globalna avio-industrija i turizam spadaju među dvije grane koje su u prvom udaru naviše pogođene pandemijom koronavirusa

  • Ekonomija

  • 06. Maj 2020  06. Maj 2020

  • 0

Lufthansa je Bloombergu odbila da odgovori na pitanja o dioničarima, a prošle sedmice je javljeno da je za dio poslovanja u Švicarskoj, vlada te zemlje spremna da garantuje 85 posto od ukupno 1,5 milijardi dolara koliko je potrebno.

Lufthansa posjeduje aviokompanije u Njemačkoj, Austriji i Belgiji. Spegel piše da Lufthansa pregovara s njemačkom vladom o pomoći od 10 milijardi eura, dok bi vlada zauzvrat dobila 25,1 posto udjela u kompaniji i mjesto u nadzornom odboru.

Lufthansa to nije komentarisala, ali u pismu koje je poslano zaposlenima 3. maja, piše kako kompanija vjeruje da se pregovori uskoro mogu završiti. Analitičari brinu da će vladino uplitanje naštetiti Lufthansinom planu za brzo restrukturiranje, pri čemu bi se flota srezala za 13 poslo, a 10.000 ljudi bi ostalo bez posla.

Oko dvije trećine osoblja Lufthanse, što je oko 80.000 ljudi, trenutno radi manje sati. Izvršni direktor Carsten Spohr rekao je da Lufthansa želi da  očuva preduzetničku slobodu odlučivanja i djelovanja.

„Nama treba vladina podrška, ali ne treba vladin menadžment“, rekao je dioničarima na videokonferenciji, prenose mediji u EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...