DODIK PROMIJENIO PLOČU: Zahvalio se Evropskoj uniji na pomoći i financijskoj podršci - "Usvajanje Deklaracije veoma značajno za jedinstvo EU"

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Milorad Dodik izražava podršku usvajanju zajedničke Deklaracije Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, naglašavajući da je važno što cijela Evropa i njeni partneri pokazuju jedinstvo u periodu velike zdravstvene, ekonomske i društvene krize u kojoj su se našli usljed posljedica pandemije virusa korona.

  • Politika

  • 06. Maj 2020  

  • 1

"Samo održavanje konferencije do kojeg je došlo bez obzira na trenutnu situaciju pokazuje da ne postoji kriza koja može spriječiti iskrene partnere da razgovaraju o modelima svoje buduće saradnje", istakao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, zahvalio je Evropskoj uniji na pomoći, koju je pružila svim zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv korona virusa, kao i finansijskoj podršci ekonomskom oporavku nakon pandemije, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

"Imajući u vidu da se većina zemalja članica trenutno suočava sa teškim izazovima koji, između ostalog, uključuju i međusobno poljuljano povjerenje, srpski član Predsjedništva BiH smatra da je usvajanje Deklaracije veoma značajno za jedinistvo EU, ali izražava umjereno razočarenje što je Deklaracijom umjesto nedvosmislene podrške 'perspektivi članstva', potvrđena 'podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana' i smatra da je zajednička budućnost koja će uvažiti sve sličnosti i specifičnosti partnera ono čemu se mora jače težiti", naglašava se u saopštenju.

Dodik je ocijenio da je građanim zemalja Zapadnog Balkana potreban novi jak impuls koji će vratiti vjeru u zajedničku evropsku budućnost i podsjetio da građani smatraju da nakon bezviznog režima, koji je omogućen svim zemljama Zapadnog Balkana, nije bilo koraka koji bi imali sličnu ili istu snagu.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, podsjeća da je u nekoliko navrata izrazio javnu zahvalnost EU, ali i pojedinačno njenim članicama koje su pomogle u borbi protiv pandemije i zemljama koje nisu članice EU, a čija pomoć je takođe bila značajna i blagovremena.

"Ova pandemija pokazala je i jedinstvo ne samo evropskih već i najznačajnijih evroazijskih partnera i da se i ova kriza može posmatrati kao šansa da na tragu solidarnosti koja je među svima njima pokazana, počne jačanje postojećih veza", navodi se u saopštenju.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, smatra da je potrebno obezbijediti širu koaliciju na međunarodnom planu i ojačati globalna partnerstva kako bi se poboljšala sajber bezbjednost, a da je osnova za ovu platformu uključivanje svih relevantih partnera.

Dodik cijeni da su zemlje Zapadnog Balkana dale značajan doprinos u očuvanju mira učešću u operacijama i misijama EU, ali da "potpuno uključivanje" Zapadnog Balkana u spoljnopolitičke stavove EU bi trebalo da je dvosmjeran proces koji između ostalog podrazumijeva uvažavanje stavova zemalja Zapadnog Balkana po određenim pitanjima.

"Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, zaključuje da nas je ova kriza naučila da nema 'malih' i 'velikih', 'razvijenih' i 'nerazvijenih', 'članova' i onih koji to nisu, već da postoji jedna Evropa, ona koja ima iste probleme i ista rješenja, kao i prijatelje koji su tu da pomognu onima koji su najugroženiji i da to nikada ne smije biti zaboravljeno", navodi se u saopštenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...