MINISTAR RAMIĆ: "U proteklih mjesec dana imali smo TALAS POPULIZMA, svi su bili stručnjaci za sve"

Kada smo imali situaciju u kojoj je bilo potrebno uvesti vanredno stanje i kada je postalo očigledno da BiH neće biti zaobiđena u pandemiji koronavirusa, tada su svi apelovali da se što prije nabavi neophodna oprema za kliničke centre i druge medicinske ustanove, kazao nam je ministar za izbjeglice i raseljena lica FBiH Edin Ramić za "Oslobođenje".

  • Politika

  • 06. Maj 2020  06. Maj 2020

  • 0

Glavno je pitanje kako se uopće mogla dogoditi afera poput nabavke respiratora za FUCZ.

- Kada se situacija stabilizirala, kada smo manje više uspješno prošli kroz te izazove, onda očigledno sada neki imaju naknadnu pamet. Bez obzira na sve, mislim da je svako onaj koji je na određenim pozicijama u institucijama sistema, obavezan da se pridržava zakona i propisa. Ukoliko se neko nije pridržavao neka za to snosi posljedice. Ukoliko je neko procjenjivao i pozivao se na određene članove Zakona o javnim nabavkama, neka se to učini javno dostupnim. Ovdje je problem što smo mi imali u proteklih mjesec dana jedan talas populizma, u kojem je svako predlagao neke mjere koje su željeli čuti privrednici, koje su željeli čuti obični građani, bez obzira da li ima sredstava u budžetu ili nema i svi su stručnjaci za sve. Mislim da bi prije svega trebalo razgovarati o činjenicama, a ne o tome šta bi ko želio. Mislim da je najbolje za Federalnu upravu civilne zaštite postupi po Vladinom zaključku i da svaku nabavku oglasi na svojoj web stranici i učini je dostupnom javnosti, kako bi se što prije uklonile različite vrste špekulacija - kazao je ministar Ramić.

On je podsjetio da je Vlada FBiH donijela odluku kojom traži od svih federalnih institucija, ustanova i uprava, a prije svega od Federalne uprave civilne zaštite, da dostave podatke o svim provedenim nabavkama u vrijeme od kada je proglašeno stanje prirodne nesreće.

- Mislim da je bilo previše ćutanja, s jedna strane federalne uprave civilne zaštite, a s druge strane nekih aktera koji su na početku negirali da su obavljali određene poslove, a poslije se ispostavilo da jesu. Nastala su različita medijska istraživanja i informacije koje su možda utemeljene, a možda i nisu, ali mislim da bi bilo daleko manje problema da su oni koji su provodili postupke nabavke ili ih nisu provodili, sve to učinili dostupnim javnosti.

Smatra kako je većina institucija prilikom nabavki koristila propisane procedure.

- Mi smo na prošloj sjednici Vlade tražili da svaka institucija, svako ministarstvo, svaka federalna uprava objavi sve podatke i do iduće sjednice Vlade dostavi sveobuhvatnu informaciju o tome koje su mjere poduzeli, koje su nabavke izvršili, da li su koristili "povlašteni" sistem vezan za krizne situacije u kojima ne morate provoditi javna oglašavanja. Mislim da 95 posto ustanova to uopće nisu radili, nego je to možda radila civilna zaštita i ne vidim da je bilo šta sporno da se to objavi. Ukoliko je možda na početku bilo problema, bila je nestašica tih aparata na tržištu i svi su tražili da ih kupe, pa je možda bilo potrebe za tom tajnosti, da se ne objave svi ti podaci, mislim da je to vrijeme iza nas i da se ti podaci trebaju objaviti - dodao je Ramić.

Posebno je naglasio da se prilikom nabavke trebala konsultovati struka.

- Struka treba biti, prije svega uključena u procjeni da li je to što se traži i dostavljeno, odnosno da li su nabavljeni traženi uređaji. S druge strane, ako neke stručne institucije i ustanove, koje su ovlaštene za to, nisu bile u stanu to nabaviti, ne vidim problem da su to nabavile neke druge ustanove, ali su morale nabaviti odgovarajuće maske i aparate i sve drugo. Mi smo na početku rata imali situaciju da su neki koji su bili oficiri i koji su bili sposobni izmaknuli se i nisu pružili odbrani države onoliko koliko je trebalo, a neki lovci, neki majstori su odjednom postali komandiri i komandanti. Ne može se u vanrednim prilikama čekati baš svaka procedura. Mislim da je ovdje sada ključna stvar da stručne osobe sada kažu da li je to što je nabavljeno ono što je i traženo. Ako tražite određeni proizvod, a dobijete nešto drugo, onda to treba i reći - zaključio je Ramić.

(Oslobodjenje.ba / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...