NICHOLAS M. HILL: Diplomata kojeg frustriraju bh. političari

Nakon što je još jednom prozvao domaće političke lidere za korupciju, širenje neistina, podsticanje paranoje, otpravnik poslova Američke ambasade u BiH NICHOLAS M. HILL razgovarao je sa našom novinarkom najavljujući novu diplomatsku ofanzivu za koju će međunarodnoj zajednici trebati pomoć građana.

  • Politika

  • 23. Jul. 2014  24. Jul. 2014

U više navrata ste upozoravali na stanje u Mostaru. Zašto je Mostar u vašem fokusu s obzirom da ima puno gradova u kojima je situacija slična ili gora u nekom smislu?

Da budem iskren, ono što imamo dolje je da SDA i HDZ BiH koriste situaciju konflikta i to podiže tenzije, a njima pomaže politički. To je njihova kalkulacija. Uprkos činjenici da međunarodna zajednica, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, potiče sve stranke da pronađu odgovarajući dogovor mjesecima, godinama ustvari jer dvije godine koliko sam ovdje to je u središtu pažnje. Oni bez obzira na sve to nisu išli u pravom smjeru. Mislim da je razlog za to što su donijeli političku procjenu da moraju imati određeni nivo tenzija koje će im pomoći na dan izbora. Zato sam spomenuo u svom govoru da to nije konstruktivno, jako je loše za građane, a to je politička realnost ove zemlje. Imate političko vodstvo u Mostaru koje je spremno da taj grad stoji u mjestu, dok se restorani zatvaraju, radnje, stopa nezaposlenosti se povećava, a lideri imaju sve više i više ovlasti nad građanima jer kontrolišu sva radna mjesta u javnom sektoru. U tom smislu imamo ozbiljan problem u Mostaru.

Još jedan ozbiljan problem je Republika Srpska. Nakon Vašeg govora u Tuzli Milorad Dodik je bio jako oštar prema Vama, vrijeđao Vas čak. Šta se tamo može uraditi?


Da, no više nisam patološki lažov nego obični lažov. A vjerovatno je to napredak koji je postignut preko vikenda. Vratit ću se na moj govor u kojem sam govorio o frustracijama građana u RS-u. Ne samo građana koji vjeruju opoziciji ili SDS-u, nego svima. Nije me briga kojoj stranci pripadaju. Konstantno slušam o korupciji, to je prvo, drugo i treće pitanje. Dakle, ljudima je jako stalo da se riješi taj problem. Ono što sam rekao samo odražava frustracije koje sam čuo razgovarajući sa ljudima u RS. Jasno je da imamo ogromne probleme tamo. Iskreno, postoji mnogo načina na koje se to može riješiti. Na neki način građani u RS-u, iako imaju priliku da glasaju u oktobru, imaju mnogo prijedloga. Govore da je sve previše centralizovano, da predsjednik ima previše ovlasti, da možda više budžetskih ovlasti treba spustiti na općinski nivo… To su prijedlozi o kojima sam razgovarao sa građanima. Kao što sam rekao u prethodnim intervjuima, razumijemo da je problem korupcije ogroman, težak, kompleksan i neće biti riješen preko noći niti će ga riješiti jedan izbori ciklus, nego čitav proces za koji će trebati jako dugo vremena.

Jesmo li na početku tog procesa? Ili možda negdje u sredini, pri kraju ili nismo ni počeli?

Ja mislim da smo na samom početku.

(Kompletan intervju možete pročitati u novom broju Slobodne Bosne koji je u prodaji od 24. jula 2014.)

trenutak ...