BIO JE NAJTRAŽENIJI BJEGUNAC NA SVIJETU: Nakon pljačke stoljeća pobjegao je iz zatvora, a onda je počela filmska potjera sa nevjerovatnim zapletima…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 07. Maj 2020  

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je jedan od najopjevanijih kriminalaca u povijesti čovječanstva.

Istina, Ronnie Biggs je postao slavan tek kad je pobjegao iz zatvora, jer je 36 godina bježao britanskoj policiji, a na kraju se sam predao.

Ronnie Biggs, lopov i legenda iz velike pljačke vlaka, jednog od najopjevanijih krivičnih djela 20. stoljeća,

bio pripadnik 15-eročlane bande koja je 1963. opljačkala vlak Kraljevske pošte koji je pun novca išao iz Glasgowa u London. Ronnie Biggs nije planirao kriminalnu karijeru.

Godine 1947., čim je napunio 18 godina, prijavio se u Kraljevsko zrakoplovstvo (RAF), ali je dvije godine kasnije nečasno otpušten zbog dezertiranja i provale.

Mjesec dana kasnije osuđen je za krađu auta i tako je prvi put završio u zatvoru. Čim su ga pustili, pokušao je novu pljačku i opet završio u zatvoru gdje se dogodio sudbonosni susret. Naime, tamo je upoznao je zloglasnog Brucea Reynoldsa.

Nakon što se oženio i zapao u dugove, napravio je kobnu grešku. Obratio se Reynoldsu da mu posudi novac. Umjesto isplate, Reynolds mu je ponudio mjesto u akciji pljačke vlaka.

Pljačkaši su krenuli u akciju oko 3 ujutro 8. augusta, na Biggsov 34. rođendan.

Mašinovođa Jack Mills nije znao što ga je snašlo kada ga je čelična šipka silovito pogodila u potiljak i bacila u nesvijest. Umro je nekoliko godina kasnije. Pljačkaši su pobjegli s nevjerovatnim plijenom od 2,6 miliona funti. Preračunato u današnje valute, to bi iznosilo oko 100 miliona maraka.

Iako je pljačka bila spektakularna, Ronnie Biggs postao je slavan tek kad je pobjegao iz zatvora Wandsworth jugozapadno od Londona. Pohvatali su ih devetoricu i svi su dobili duge zatvorske kazne. Biggsa je dobio 30 godina zatvora, a on je nakon godinu i tri mjeseca robije nestao bez traga iz svoje ćelije. Popeo se uz pomoć merdevina napravljenih od špage uz devet metara visok zid, skočio na kamion i pobjegao.

Prvo je brodom pobjegao u Bruxelles, pa u Pariz. Tamo je Biggs otišao na plastičnu operaciju i trajno promijenio identitet. Punih 36 godina bježao je britanskoj policiji. Najveći dio godina u bijegu proveo je u Brazilu i Argentini, ali prvo utočište bila mu je Australija. Godine 1966. ukrcao se na let za Sydney, tamo proveo par mjeseci i na kraju se skrasio u Adelaideu. Obitelj se preselila u Melbourne i Biggs je počeo raditi kao građevinski radnik.

Javnosti ga je 1969. otkrio jedan Reutersov novinar, bila je to udarna vijest u Australiji i Velikoj Britaniji, ali Biggs je uspio pobjeći i neko se vrijeme skrivao kod prijatelja. Pobjegao je prvo u Panamu, a zatim u Brazil.

Novinar Daily Expressa Colin MacKenzie ušao mu je u trag u Rio de Janeiru, pronašao ga, fotografirao i objavio priču. Scotland Yard je odmah stigao u Rio, ali Biggs se već bio osigurao.

Rastao se od žene i živio s ljubavnicom, Brazilkom Raimundom de Castro koju je upoznao dok je radila kao plesačica u klubu. Raimunda je bila trudna, čekali su sina, pa Biggsa nisu mogli uhititi. Kad je rodila, Ronnie je kao otac Brazilca prema tamošnjem zakonu 941 dobio imunitet od izručenja Velikoj Britaniji. Iako je imao imunitet, kao osuđeni zločinac nije se mogao legalno zaposliti u Brazilu, nije smio ulaziti u barove niti biti izvan kuće nakon 22 sata navečer. Da bi prehranio obitelj, u svom je dvorištu organizirao roštilje i zabave na koje su turisti mogli dolaziti nakon 22 sata i tamo im pričao o pljački vlaka.

Bio je toliko popularan da su se po cijelom Rio de Janeiru mogli naći suveniri s njegovim likom, turisti su kupovali majice i naljepnice s njegovim likom. Biggs je snimio dvije pjesme za film “Velika rock’n’roll prevara” koji je Julien Temple snimio o Sex Pistolsima.

KONAČAN KRAJ

Banda britanskih plaćenika, bivših specijalaca, otela ga je 1981. i ukrcala na brod, ali brod se kraj Barbadosa pokvario i Biggs je sa svojim otmičarima plutao na moru dok ih Obalna straža nije oteglila u luku. Otmičari su planirali uzeti novčanu nagradu koju je britanska policija nudila za Biggsa, ali ni Barbados nije imao ugovor o izručenju s Velikom Britanijom pa je još jednom pobjegao.

Ronnie Biggs se konačno u domovinu vratio 2001. na nagovor sina.

Već je bio bolestan i na kraju su mu oprostili veći dio kazne pa je odslužio samo osam godina.

Pustili su ga na slobodu 2009. jer je već bio bolestan, Posljednje godine života Ronnie Biggs proveo je u staračkom domu u sjevernom Londonu.

Iako u teškom stanju, kao oporuku iza sebe ostavio je cijelu knjigu koja do u detalje govori o najvećoj pljački u povijesti čovječanstva.

Umro je u 84. godini života, a legenda traje i danas.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...