USVOJEN NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA U HRVATSKOJ: Formira se Univerzitet za odbranu i sigurnost "Dr. Franjo Tuđman"?

Vlada Hrvatske je u četvrtak usvojila nacrt prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, kojim se "Hrvatsko vojno učilište" transformira u "Sveučilište za obranu i sigurnost 'Dr. Franjo Tuđman'".

  • Regija

  • 07. Maj 2020  07. Maj 2020

  • 0

Predstavljajući prijedlog zakona, ministar obrane Damir Krstičević istakao je kako je od početka mandata ove Vlade čovjek u fokusu odbrambenog sistema, stoga je transformacija dokaz ustrajnosti na ulaganju u znanje, obrazovne programe, obuku i razvoj sposobnosti hrvatskog vojnika.

Hrvatski ministar odbrane istakao je da kvalitetnim obrazovnim sistemom treba pridonijeti razvoju modernog HV-a, stvaranjem personala koji će stečenim znanjem dobiti svu potrebnu širinu neophodnu za kvalitetno vođenje i upravljanje prilikom izvršenja svih zadaća.

Naglasivši da je iduće godine trideseta godišnjica ustrojavanja HV-a, poručio je kako je transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u "Sveučilište za obranu i sigurnost "'Dr. Franjo Tuđman'" od posebnog državnog interesa.

Punu potporu osnivanju "Sveučilišta obrane i sigurnosti" dala je ministrica nauke i obrazovanja Blaženka Divjak istakavši kako je njeno ministarstvo u saradnji s Ministarstvom odbrane od početka uključeno u projekt.

"Hrvatsko vojno učilište" do sada je bilo partner studijskih programa univerziteta u Zagrebu i Splitu, a osnivanjem Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” bit će nosilac tih programa. Univerziteti u Zagrebu i Splitu će i dalje pružati podršku u obrazovnom procesu.

Osim unaprjeđenja sistema obrazovanja oficira, Univerzitet će omogućiti razvoj nastavnog osoblja za područje vojnog umijeća i nauke, a moći će aplicirati i za fondove EU, što se do sada nije moglo.

Uz to, omogućit će snažnu afirmaciju HV-a na međunarodnoj sceni te će se lakše surađivati sa stranim univerzitetima nego što je to bilo do sada.

Univerzitet će, u suradnji sa zagrebačkim, izvoditi i interdisciplinarni postdiplomski specijalistički studij Domovinska sigurnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...