ŽESTOKE REAKCIJE NA MISU ZA BLEIBURG KOJA ĆE SE ODRŽATI U SARAJEVU: „To je čisti ustašluk; Sramota za Sarajevo..…“

Komemoracija povodom Blriburškog marša biće održana 16. maja. Sarajevski antifašisti smatraju da je to čisti ustašluk, kardinal Puljić se raduje, gradonačelnik Skaka kaže da žrtve komunističkog režima imaju pravo na sjećanje...

  • Društvo

  • 08. Maj 2020  

  • 1

Piše: DINO CVIKO   

Zbog pandemije koronavirusa zabranjena su okupljanja širom evropskog kontinenta. Upravo zbog toga nije bilo moguće održavanje 75. komemoracije na Bleiburškom polju u Austriji. Umjesto toga, komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i, kako ga još zovu, Hrvatskog križnog puta održat će se 16. maja na tri mjesta – u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Kako se navodi u saopćenju Počasnog bleiburškog voda, koji su organizatori komemoracije, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić će predvoditi svetu misu u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu. Misa će početi u 12 sati i 15 minuta, a održat će se sukladno epidemiološkim propisima koji se odnose na vjerske obrede u Bosni i Hercegovini.

Ranije, odnosno u 10 sati, održat će se molitva na groblju u Unterloibachu, te polaganje vijenaca kod spomenika na Bleiburškom polju u ime državnih vlasti Republike Hrvatske i Počasnog bleiburškog voda. U 11 sati će se održati molitva i dova, te polaganje vijenaca u ime državnih delegacija na groblju Mirogoj u Zagrebu.

„SRAMOTA ZA GRAD SARAJEVO“

„Mislim da je to sramota za Sarajevo i za gospodina Vinka Puljića koji zagovara dobročinstvo, humanost, ljubav među ljudima... Ali, zar je to ljubav? Zar je to humanost? Kako ih nije sramota?“, kaže u razgovoru za magazin Žurnal Ibrahim Čomić, predsjednik SABNOR-a u Kantonu Sarajevo.

Čomić podcrtava i da su oni apsolutno protiv toga da se sveta misa održi u glavnom gradu BiH: „I Sarajevo, pomalo, obuhvata neofašizam. Istina, bez obzira na to, svijetla je tačka Sarajevo, koje je ipak multietnično. Međutim, to što se dešava u kleru je nešto drugo. Klero-nacionalizam je poznat. Poznato je šta se dešava u Mostaru... Ja mislim da to nije uopće svojstveno Sarajevu da obilježava njihovu pogibiju, jer velika većina njih je u borbenim dejstvima, prilikom povlačenja, ubijena. To obilježavati? To je sramno. Pogotovo u Sarajevu.“

alt

Čomić: Obilježavanje Bleiburga je čisti ustašluk

Do kompletiranja teksta nismo dobili odgovore iz Vrhbosanske nadbiskupije. Ranije je kardinal Vinko Puljić za druge medije objasnio kako je došlo do toga da se sveta misa održi u Sarajevu.

„Biskupi obje biskupske konferencije dali su meni mandat da ja predvodim komemoraciju za žrtve bleiburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća, pa sam to rado prihvatio. Prije 15 godina sam isto tako predslavio i drago mi je da mogu opet. Sada kada je 75. godišnjica Bleiburga sam isto htio predslaviti. Kako ne mogu ići u Austriju, dogovorili smo da učinimo to u katedrali u Sarajevu s prijenosom, da odavde pošaljem molitvu i poruku iz katedrale. Ove godine ćemo prihvatiti stvarnost kakva jest, ali nećemo zaboraviti žrtve“, kazao je kardinal Puljić.

Za bh. antifašiste, bilo kakav vid obilježavanja u Sarajevu je neprihvatljiv. Podsjećaju na brojne ustaške zločine nad stanovništvom glavnog grada BiH. Oružane formacije tzv. NDH, potpomognute snagama Trećeg rajha, su tokom Drugog svjetskog rata u Sarajevu pobile oko 10.000 civila, najviše Jevreja. Mnoge Sarajlije ubijene su u koncentracionim logorima, dok je dio njih živote okončao tako što su obješeni u samom centru grada.

Ibrahim Čomić kaže i kako antifašisti Sarajeva i BiH, zbog pandemije koronavirusa, neće održati protest povodom komemoracije. Dodaje kako će 9. maja obilježiti Dan pobjede nad fašizmom, polaganjem vijenaca i najvjerovatnije performansom u spomen-parku Vraca.

Govoreći o samim dešavanjima u Bleiburgu i obilježavanjima tog događaja, Čomić je kratko rekao da je to „pučki rečeno, čisti ustašluk“.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je za Žurnal kazao kako on nije imao nikakve razgovore s organizatorima u vezi s održavanjem svete mise.

„Smatram da i žrtve komunističkog režima imaju pravo da na dostojanstven način obilježavaju stratišta i čuvaju sjećanje. Takvih žrtava ima i bilo je itekako i u Bosni i Hercegovini. Ali, apsolutno sam protiv i osuđujem svaki vid isticanja bilo kakvih fašističkih simbola i poruka kakve smo gledali proteklih godina na komemoracijama u Bleiburgu. Sarajevo je grad koji je svjetski simbol otpora svakoj vrsti nasilja, totalitarizma, represije i agresije. To nije mjesto za bilo kakvu vrstu promocije fašističkih parola već grad u kojem se žrtvama odaje počast dostojanstveno i ljudski“, rekao je Skaka.

Na Žurnalov upit nije odgovorio ni premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, dok fra Drago Bojić nije želio unaprijed komentirati ovogodišnju komemoraciju. Ipak, rekao je kako su sve dosadašnje komemoracije u Bleiburgu bile politički instrumentalizirane.

alt

Fra Drago Bojić: Ne pravi se razlika među žrtvama

„Više je riječ o političkoj propagandi nego o pijetetu prema žrtvama, prije svega prema nevino nastradalima. Ne može se ići na Bleiburg i slaviti mise za nastradale ignorirajući ono što je do njega dovelo i ne praveći razliku među žrtvama: nije isto stradanje ustaških oficira i vojnika koji su prethodno mučili i ubijali ljude, i civila koje je ta politika zavela i povela na marševe smrti. 

Komemoraciju na Bleiburgu organizira Počasni bleiburški vod, dakle organizacija koja se nikad nije distancirala od ustaške ideologije i režima. Zastrašujuće je da u takvim komemoracijama sudjeluju predstavnici crkve i politički zloupotrebljavaju misu i molitvu. Tek kad Katolička crkva jasno i nedvosmisleno osudi ustaški režim i njegove zločine, kad se pokloni žrtvama tih zločina u Jasenovcu i na drugim mjestima stradanja, tek tad će misa i molitva za nevino nastradale na Bleiburgu biti etički i kršćanski opravdane“, rekao je fra Bojić.

Govoreći o Bleiburgu u intervjuu za jedan hrvatski medij, hrvatski historičar Ivo Goldstein je, između ostalog, rekao:

„Prvo, NDH je bila nacistički satelit. Drugo, niko na Bleiburgu i Križnom putu nije stradao jer je bio Hrvat, već jer je bio ustaša, domobran ili suradnik, odnosno simpatizer ustaškog, dakle nacifašističkog režima. Treće, tamo nisu ubijani žene i djeca. Četvrto, ko je te ljude, dijelom zavedene, odveo na Bleiburg?

Pavelić i njegova luda politika. I peto, tamo je bilo puno zločinaca koji su prethodno okrvavili ruke, i njihova neposredna odgovornost i krivica nije uopće sporna.“

AUSTRIJSKA NULTA TOLERANCIJA PREMA USTAŠKIM I NACISTIČKIM SIMBOLIMA

Godinama unazad, komemoracije na Bleiburškom polju u Austriji, na kojima redovno prisustvuje po nekoliko hiljada ljudi, izazivale su brojne kontroverze. Dok je za jedne to odavanje počasti ubijenim civilima i vojnicima tzv. NDH, za druge je najveći fašistički skup u Evropi.

alt

Nerijetko su te komemoracije bile praćene incidentima. Tako su se često mogli vidjeti ustaški simboli, a zabilježeni su i slučajevi kada su određene osobe dizale ruku i pozdravljale Hitlerovim pozdravom. 

Međutim, nakon velikog pritiska, prije svega austrijskih antifašističkih udruženja, država Austrija danas ima nultu toleranciju prema ustaškim i nacističkim simbolima.

Tako je posljednjih godina zabranjeno isticanje bilo kakvih tekstualnih, fotografskih, usmenih ili bilo kojih drugih poruka političkog sadržaja. Nisu dopuštene zastava HOS-a s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ niti zastave koje je koristio ustaški pokret. Zabranjeno je nošenje bilo koje vrste odore i vojnih znakova. Također, nema ni šatora, prodaje i konzumacije alkohola. Dopuštene su samo crkvene, hrvatska i austrijska nacionalna zastava. 

alt

Spomenik u Bleiburgu

Komemoracije se, ipak, redovno politiziraju, a ono što posebno zabrinjava jeste da se organizatori i pokrovitelji nikada nisu jasno ogradili od ustaške ideologije i zaostavštine tzv. NDH.

Podsjetimo da je organizator komemoracije Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

(zurnal.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...