PLJUŠTE REAKCIJE NA MISU ZA USTAŠE U SARAJEVU: „Objavili ste rat BiH; Ne želimo da nas vode na put Ademage Mešića, mi smo odabrali put Nurije Pozderca…“

Počasni bleiburški vod najavio je na za 16. maj održavanje nekoliko događaja za žrtve Bleiburga među kojima je i onaj u Sarajevu

  • Društvo

  • 08. Maj 2020  08. Maj 2020

  • 6

Kako je najavljeno, tog dana će se u 12:15 sati održati sveta misa u Katedralnoj crkvi u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Iz SABNOR-a Bosne i Hercegovine najavljuju oštre reakcije. Ne izostavljaju ni mogućnost protesta u glavnom gradu naše zemlje.

"Mislim da sve to mi ne možemo prihvatiti, da nas bilo ko vodi ka Ademagi Mešiću i njegovoj politici koja je poražena '45. godine. Mi smo se davno, kao društvo, opredijelili da slijedimo ideje Nurije Pozderca. Jedan je potpredsjednik AVNOJ-a, a drugi ustaški doglavnik. Svi oni koji nas vraćaju i podsjećaju na ideje koje su davno prevaziđene i poražene, a Sarajevo ih je krvavo platilo, 11 hiljada žrtava uglavnom ustaškog terora. I sada slaviti na bilo koji način krvnike Sarajlija u Sarajevu je otvaranje teških rana, raspirivanje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, što bi vlast morala sankcionirati", kazao je za N1 predsjednika SABNOR-a BiH Sead Đulić.

"Znamo ko je organizator, Počasni bleiburški vod, koji je direktni nasljednik ideologije Nezavisne Države Hrvatske. To je politički skup pod okriljem Crkve. Kardinal Vinko Puljić se mora jasno opredijeliti i odgovoriti građanima je li s njima i kompletnim civiliziranim svijetom Evrope. Ta najava da će se to do desiti u Sarajevu u predvečerje Dana Evrope, nije to slučajno, je pljuska cijeloj BiH, svemu pozitivnom u ovoj državi i mi kao antifašisti BiH sigurno ćemo svim legalnim sredstvima odgovoriti najžešće na to", kazao je Đulić za N1, te dodao:

"Ne damo BiH nikome i ne damo da nas vraćaju u period '41. godine kada su zaigrali krvavo kolo u BiH. Ovim činom objavili su rat BiH i mi imamo pravo da se branimo i branit ćemo se svim legalnim sredstvima koje nam Ustav BiH daje".

Kako je naveo, postoji ideja o protestima u Sarajevu, ali će eventualnu odluku o tome donijeti sutra u Jablanici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...