BAKIR IZETBEGOVIĆ, UŽIVO: „Radi se o namjernoj provokaciji, Katolička crkva bi trebala da se vadi iz ove pozicije, da odstrani zločince poput Darija Kordića, ustaša“ (VIDEO)

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, govorio je za N1 o aktuelnim temama u BiH te se dotakao i najavljene mise za žrtve Bleiburga

  • Politika

  • 12. Maj 2020  12. Maj 2020

  • 2

"Očekujemo da se dese izbori u Mostaru. Pokušavamo približiti stavove, ali HDZ previsoko drži ljestvicu. Nisam optimista. Čak i kada njima ide u korist, odbili su jedno dobro rješenje kada smo pregovarali o Sejdić - Finci. Ne mislim da će biti na Mostaru spremni da naprave realno i racionalno rješenje. Ako se to desi, Ustavni sud i CIK neka naprave posao", poručio je.

"Očekuje se tu puno od Bošnjaka i od bošnjačke strane. Ja bih to sada rekao ovako, Mostar je srušen, njega je srušila bošnjačka strana. Most je srušen, njega je srušila bošnjačka strana. Bošnjaci su, od šest opština, imali tri, ta pozicija je srušena od visokog predstavnika. Ustavni sud se pridružio i degradirao poziciju Bošnjaka. Imali su dogradonačelnika pa je i to ukinuto od visokog predstavnika. Degradirana je pozicija Bošnjaka i sada se od nas očekuju nove koncesije koje će dalje degradirati poziciju Bošnjaka i garantovati da će gradonačelnik zauvijek biti Hrvat. Mi to nećemo uraditi", izjavio je Izetbegović za N1.

"Oni koji su rušili pozicije Bošnjaka, statut, Ustavni sud, visoki predstavnik, neka urade što su počeli ili neka se usaglase", dodao je.

Komentirao je i najavljenu misu za žrtve Bleiburga 16. maja u Sarajevu.

"Ne treba ići na proteste. Dovoljno je rečeno. Radi se o namjernoj provokaciji. Političari su Katoličku crkvu uvukli u ovu situaciju. Dovoljno je rečeno. Treba pustiti da završe misu. Katolička crkva je igrala dobru ulogu, bili su principijelni, spremni da čiste u vlastitom dvorištu. Ovaj put se manipulira. Kada je Sarajevo u pitanju - jedino o čemu je pristojno govoriti jesu žrtve NDH režima, 10.000 žrtava Maksa Luburića. Nije pristojno govoriti o bombardovanju Dresdena. Nije red u Sarajevu, koje je žrtva NDH, govoriti o žrtvama osim o Luburićevim žrtvama. Katolička crkva bi trebala da se vadi iz ove pozicije, da odstrani zločince poput Darija Kordića, ustaša. Po čemu nazivati križnim putem i povezivati ubice iz Jasenovca sa Isusom. Ne smiju dozvoliti da ih manipulira politika, pogotovo od politike koja je zločinačka", poručio je Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...