RADONČIĆ NEODGOVORNO RASIPA SIMPATIJE: Hvali RS da je radila brže i odgovornije od FBiH iako su činjenice sasvim drugačije

Fahrudin Radončić je jučer za medije izjavio da je Vlada Republike Srpske radila brže i odgovornije od Vlade Federacije BiH u vrijeme pandemije.

  • Mini market

  • 12. Maj 2020  12. Maj 2020

  • 2

Radončić je izrazio nadu da će Federacija popraviti odnos prema poslodavcima i radnicima, te da će biti efikasnija.

Tačno je da je Federalna uprava civilne zaštite proizvela najveću aferu dosad, u vezi sa nabavkom respiratora, ali da li je to razlog da se hvali RS?

Činjenice ipak govore nešto drugo. Federacija ima 994 zabilježena slučaja zaraze, a entitet RS 1137 slučajeva. Dakle iako Federacija ima duplo više stanovnika ima manji broj zaraženih od RS-a.

Stopa smrtnosti u Federaciji je 15 mrtvih na milion stanovnika, a u entitetu RS stopa smrtnosti je 74 mrtvih na milion stanovnika, što znači da pet puta više ljudi u RS-u umire od korone nego u Federaciji.

Slično je stanje i kada se pogledaju ekonomski parametri. Federacija se «korona zakonom» obavezala da će platiti doprinose za radnike svih ugroženih firmi, što prema projekacijama obuhvata 350.000 radnika, kako je rekla ministrica finansija Jelka Miličević.

Kako je istaknula ministrica finansija RS Vlada tog entiteta će uplatiti platu i doprinose za 70.0000 radnika za april.

Federacija će za april uplatiti doprinose za 280.000-300.000 radnika, što je 4 puta više od broja podržanih radnika u RS.

Također, kantoni će u Federaciji isplatiti minimalne plate za radnike svih firmi kojima je bio zabranjen rad.

Dalje, oba entiteta su ukinula obračun zateznih kamata firmama, ali Vlada FBiH je oslobodila firme od plaćanja akontacija poreza na dobit i dohodak, dok RS to nije uradila.

Što se tiče omjera u broju nezaposlenih, najprije treba imati na umu da je Federacija na početku marta imala oko 530 hiljada zaposlenih, a RS oko 270.000.

Od početka pandemije u FBiH se na biro prijavilo novih 27.000 radnika, a u RS-u 14.000, što je ista stopa i isti trend, jer Federacija ima duplo više stanovnika i duplo više ukupno zaposlenih.

Takođe danas je objavljen podatak da je FBiH ne samo zaustavila gubitak radnih mjesta, već je ostvaren čak i porast zaposlenih proteklih dana. RS nije objavila da je zaustavljen gubitak radnih mjesta.

Sve kad se sabere i oduzme, potpuno je neodrživa tvrdnja da RS ima bolje ekonomske mjere i parametre od Federacije, naprotiv. Ali očigledno je da postoje snažni politički motivi za kreiranje ovog mita, što pokazuje i Radončićeva izjava.

(S. B.)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...