ŠTA SE DOGAĐA S KORONAVIRUSOM U NJEMAČKOJ: Uprkos pojedinim paničnim izvještajima, njemački naučnici nisu zabrinuti

Njemački naučnici nisu zabrinuti zbog podataka o širenju koronavirusa u toj zemlji uprkos pojedinim pomalo paničnim izvještajima da su vlasti u Berlinu možda prebrzo odlučile pustiti građane iz karantina. Takozvana R0 oznaka, koja je pokazatelj širenja virusa među populacijom, iznad je koeficijenta 1,00 bila tri uzastopna dana. To doslovno znači da, statistički, jedna zaražena osoba virus širi među više od jedne osobe. Naučnik s uglednog Instituta "Robert Koch", dr. Lars Schade kaže da bi se počeli brinuti kada bi R0 porastao na vrijednosti između 1,2 i 1,3 nekoliko dana zaredom.

  • Svijet

  • 12. Maj 2020  12. Maj 2020

  • 0

BBC javlja kako on istovremeno tvrdi da manji prosječni broj infekcija ipak može predstavljati rizik.

- Već pri vrijednostima od 1,2 do 1,3, nastave li se one neko vrijeme, možemo očekivati situaciju koja bi nas mogla zabrinuti - rekao je.

No, Reuters je u međuvremenu javio da je, prema najnovijim podacima spomenutog instituta, u utorak R0 pao ispod 1, na 0,94, te da se ne očekuje njegov novi porast sugerirajući da su tri dana rasta posljedice sporadičnih i lokaliziranih žarišta zaraze.

Njemačka je krajem prošle sedmice imala više od 7.500 smrtnih slučajeva od Covida-19, a dnevno je u zemlji živote od virusa gubilo između 100 i 200 osoba. Broj smrtnih slučajeva u nekim europskim zemljama, poput Italije, Velike Britanije i Španije, mnogo je veći.

Nivo opasnosti od zaraze novim koronavirusom mjeri se brzinom njegovog širenja, što se među naučnicima markira oznakom R. Konkretno, bude li nivo veći od broja 1, epidemija može eskalirati. Naime, ovi brojevi označavaju koliko ljudi može biti zaraženo od samo jedne bolesne osobe.

Ipak, iako imaju R neznatno manji od upozoravajućih jedan, u Njemačkoj se zasad ne brinu, odnosno ne paničare.

Procijenili su da manje od hiljadu osoba svakog dana biva zaraženo. Čak i kad bi se nivo zaraze povećao, problem bi mogao biti riješen stalnim testovima i nadzorom, piše naučni urednik na BBC-u David Shukman.

Naprimjer, kaže on, samo u Velikoj Britaniji svakog se dana zarazi oko dvadeset hiljada ljudi. Pri takvim brojevima razina R pokazatelja mogla bi, čak i pri najmanjem porastu, biti izuzetno opasna, ali ne i u slučaju ovako malenih brojeva kakvi su u Njemačkoj.

Profesor Tobias Welte sa Sveučilišta u Hanoveru kaže kako se mogu vidjeti neka nova njemačka žarišta virusa, poput postrojenja za proizvodnju mesa, ali da treba biti realan i uvidjeti kako broj zaraženih u Njemačkoj opada.

Njemačka ima skoro 180.000 oboljelih od Covida-19.

(Jutarnji list / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...