„U DVA I PO SATA ZARAZIO JE 52 OSOBE, DOŠLO JE DO TRAGEDIJE…“: Epidemiolozi otkrili kliconošu zbog kojeg je nastala katastrofa, uopće nisu imali fizički kontakt…

Proba jednog crkvenog hora u američkoj saveznoj državi Washington postala je događaj nakon kojeg se koronavirus nekontrolirano proširio tim područjem, utvrdila je istraga tamošnjih epidemiologa pokazujući još jednom koliko lako virus može preći s osobe na osobu, piše AP

  • Svijet

  • 13. Maj 2020  

  • 0

Samim činom pjevanja virus se možda širio zrakom i padao na površine predmeta u dvorani, stoji u izvještaju ureda za javno zdravstvo okruga Skagit objavljenom u utorak.

- Jedna osoba koja je sudjelovala na probi osjećala se bolesnom, ali nije znala koja je bolest bila u pitanju. Zarazila je 52 osobe, rekla je glavna autorica izvještaja Lea Hamner. Izbijanje ovog žarišta nazvala je tragedijom.

Dvoje članova hora preminulo je od Covida-19.

Proba se održala 10. marta, otprilike 14 dana prije nego što je proglašena karantena u toj saveznoj državi.

U izvještaju stoji kako su pjevači sjedili na udaljenosti od 15 do 25 centimetara tokom probe koja je u crkvi Mount Vernonu trajala dva i pol sata. Članovi hora nisu imali fizički kontakt, ali su dijelili kolače i narandže i zajedno slagali stolice, utvrdili su istražitelji.

Postoje dvije teorije kako se virus mogao proširiti, a jedna ne isključuje drugu. Naime, virus se mogao proširiti tako što su izdahnute kapljice „sletjele“ na hranu ili predmete u dvorani, a koje su potom dirali ili konzumirali drugi članovi hora. Druga teorija kaže da je tokom pjevanja „magla“ virusnih čestica mogla pridonijeti širenju virusa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...