EPILOG PONOĆNE DRAME U CRNOJ GORI: Vladika i sveštenici završili u pritvoru, svjesno su napravili čin koji može uzrokovati katastrofu…

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske određeno je zadržavanje do 72 sata nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću povodom litije u tom gradu, a zbog kršenja mjera za suzbijanje koronavirusa, prenosi portal RTCG

  • Regija

  • 13. Maj 2020  13. Maj 2020

  • 0

Zadržavanje do 72 sata određeno je i sveštenicima Slobodanu Jokiću, Danilu Žirojevicu, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževicu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću i Nikoli Marojeviću, navodi RTCG, dok podgoričke "Vijesti" i portal CDM pišu da sveštenik Jokić nije ni saslušan, jer je u bolnici.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici su dva sata poslije ponoći dovedeni u pratnji policije u Osnovno tužilaštvo u Nikšiću nakon što su prethodno u policiji davali izjave povodom jučerašnje litije u tom gradu.

Nikšićka policija sinoć je oko 22 sata u Parohijskom domu uručila naloge za saslušanja vladiki Joanikiju i sedmorici sveštenika kako bi prikupili informacije o jučerašnjoj litiji u tom gradu.

Vladika Joanikije i sveštenici proveli su, nakon toga, četiri sata u policijskoj stanici, poslije čega su odvedeni u Tužilaštvo u Nikšiću.

Akcija policije uslijedila je nakon što je crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti pozvalo Tužilaštvo da hitno reaguje zbog dešavanja u Nikšiću i ocijenilo da je Nikšić u epidemiološkom riziku.

Ispred Parohijskog doma okupio se i veliki broj građana koji su skandirali: "Ne damo svetinje, ne damo vladiku!"

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković podsjetio je jučer sve vjernike da je, nakon ublažavanja mjera, obavljanje vjerskih obreda omogućeno isključivo uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela i naredbi Ministarstva zdravlja.

"Okupljanjem u Nikšiću odstupilo se od propisa nadležnih državnih organa i zato poručujem da svi oni za koje se, nakon prikupljenih podataka i dokaza od strane policije i nadležnog državnog tužilaštva, utvrdi da su svojim postupanjem prekršili donijete propise, krivično odgovarati zbog toga", istaknuo je Stanković.

On je podsjetio da je za najteže posljedice izazvane krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi propisana kazna zatvora i do 12 godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...