OGLASILA SE I IRMA BARALIJA: "HDZ BiH je strašno uzdrman, Čoviću hitno treba neka velika priča"

Draganu Čoviću hitno treba neka velika priča, ideološka, koja uvijek ovdje pali, jer nismo raščistili sa svojom prošlošću. Priča ustaše - partizani ovdje uvijek pali i podiže veliku prašinu.

  • Politika

  • 13. Maj 2020  13. Maj 2020

  • 0

HDZ BiH i Dragan Čović strašno su uzdrmani ne samo zbog pandemije nego i zbog otpuštanja 900 radnika "Aluminija". Zbog toga je bila hitno potrebna neka velika priča, poput mise za žrtve Bleiburga, kako bi se skrenula pažnja javnosti kada zemlju potresa toliko afera, kazala je za N1 Irma Baralija, čelnica Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru.

Kaže da je i dalje optimistična da će izbori u Mostaru ipak biti održani, ali u februaru 2012. godine, a ne u oktobru ove godine.

"Mislim da je situacija u Mostaru sazrela za promjenu. Da li će biti radikalna promjena na način da više ne vladaju stranke koje su sada na vlasti u Mostaru - nisam sigurna."

Šta se promijenilo u Hercegovini ovih dana? U Stocu vandalizam, partizanski spomenici u Mostaru išarani sprejevima. U Sarajevu, također, najavljena misa za žrtve u Bleiburgu. Imaju li veze ta dešavanja s najavom održavanja izbora u BiH?

"Apsolutno, sve je povezano, a prije svega u direktnoj je vezu s HDZ-om i Draganom Čovićem, koji je poprilično poljuljan ne samo zbog pandemije nego i zbog otpuštanja 900 radnika "Aluminija". To je bio posljednji primjer onoga što je HDZ uništio. Nakon "Aluminija", u HNK smo tokom pandemije dočekali veliki skandal s direktorom Sveučilišne bolnice Antom Kvesićem, koji je imao nastupe kakve je imao. I sve je u vezi sa problemom s ovom bolnicom govorilo da se radi o uskom krugu članova HDZ-a. Tako da je HDZ strašno uzdrman, a Čović je već ranije imao problema u HNS zbog "Aluminija" i došlo je do laganih potresa i kritika u ovom udruženju, što nije bio slučaj do sada", kaže Baralija.

"Draganu Čoviću hitno treba neka velika priča, ideološka, koja uvijek ovdje pali, jer nismo raščistili sa svojom prošlošću. Priča ustaše - partizani ovdje uvijek pali i podiže veliku prašinu. Nije slučajno da je fokus na priči o misi za žrtve Bleiburga kada zemlju potresa toliko afera. Čović je obilježavao godišnjicu Bleiburga i ranije, čak je imao govor 2018. Ovdje se radi o pokušaju da se nametne priča o dodatnoj viktimizaciji Hrvata kako bi došlo do njihove ponovne homogenizacije. Dakle, on je prvo vidio da kroz HDZ ne može manipulisati svim Hrvatima pa je napravio HNS. Kad se HNS počeo tresti, pokušava prebaciti loptu na naredni nivo, a to je Crkva. Nažalost, nije ovo jedini slučaj da se Crkva, kao religijska zajednica, politizira, što je bilo i s drugim religijskim zajednicima. HDZ pokušava prodati priču o zajedništvu, jer je pred nama strašna ekonomska kriza", rekla je Baralija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...