ANGELA MERKEL OTKRILA SUROVU STRANU PUTINOVOG REŽIMA: "Imam čvrste dokaze da sam 2015. godine bila meta RUSKOG HAKERSKOG NAPADA"

Angela Merkel, njemačka kancelarka, kaže da ima čvrste dokaze da je bila meta ruskih hakerskih napada iz 2015. godine, objavio je AFP.

  • Svijet

  • 13. Maj 2020  13. Maj 2020

  • 0

"Stremit ću ka dobrim odnosima s Rusijom, jer mislim da postoji mnogo razloga da nastavimo naše diplomatske napore prema toj zemlji, ali to (hakerski napad) neće olakšati stvari", kazala je Merkel.

Napad se dogodio 2015. godine

Merkel aludira na hakerski napad iz 2015. godine, kada je probijen IT sistem njemačkog parlamenta (Bundestag), a napad je izazvao ozbiljne probleme. Informatički sistem danima je bio u blokadi, ukradeno je 16 gigabajta podataka, među kojima velik broj onih s oznakom tajnosti. Napad je zahvatio i ured kancelarke Merkel.

"Der Spiegel" tvrdi da je Rusija tim hakerskim napadom došla u posjed mnogih mailova, pa tako i onih iz ureda kancelarke.

Njemačka policija je za napad iz 2015. privela i optužila Dimitrija Sergejeviča Badina, koji je radio za rusku vojnu obavještajnu službu GRU (Glavna obavještajna uprava). Ista organizacija pokušala je izvesti državni udar u Crnoj Gori, a u svijetu je postala poznata po neuspjelom trovanju svog bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji. 

Raspisana je međunarodna potjernica za Badinom, ali on nikad nije uhvaćen. Moskva je odbacila optužbe za hakerski napad.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...