„NE UKLANJAJU NIŠTA, ONI RADE DRUGE STVARI…“: Istekao rok za izmještanje, crkva i dalje u dvorištu Fate Orlović, evo ko će i koliko platiti za ono što je nelegalno izgrađeno…

Uklanjanje nelegalno izgrađene crkve iz privatnog dvorišta Fate Orlović u mjestu Konjević-Polje još nije počelo iako je prije više od mjesec istekao rok iz presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

  • Društvo

  • 14. Maj 2020  14. Maj 2020

  • 0

"Ne uklanjaju ništa niti meni iko išta javlja. Oni rade druge stvari. Dođite pa ćete vidjeti bagere, kamione, strugače da rade cestu", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Fata Orlović i dodaje: "Ima sud i zakon, hoću da se nosi."

"S obzirom na Korona-zakon i da su svi parnični i vanparnični postupci zaustavljeni do okončanja vanrednih okolnosti, takva je sudbina i ovog predmeta. Organi koji su zaduženi za provođenje te odluke, odnosno sudovi i upravni organi, općinski, u stanju su nedjelovanja tako da će i u ovom slučaju doći do zastoja", navodi Karkin.

Direktor ove institucije Marko Aćić za RSE pojašnjava da će, nakon što se ukinu sve mjere uvedene zbog pandemije, početi s aktivnostima na rušenju.

"Mi smo napravili radnu grupu za provođenje i napravili smo sastanak sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja se saglasila u vezi s izmještanjem crkve. Do ovoga momenta pokretnosti crkve su iznesene", navodi Aćić.

Direkcija za obnovu i izgradnju Republike Srpske uradila je, kaže Aćić, procjenu koliko bi koštalo izmještanje crkve i urađen je predračun radova.

"Sada treba ponovno da se sastane Komisija i da uputimo Savjetu ministara Bosne i Hercegovine zahtjev da vidimo kako ćemo finansirati sami projekt. Pod tom mislim i na raspisivanje tendera i na izbor izvođača, jer ne može se samo poslati bager pa da sruši crkvu. Procjenjuje se da će biti potrebno oko 75.000 konvertibilnih maraka (33.000 eura)", kaže Aćić za RSE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...