KAKO JE VLADA FBiH NAGRADILA SOLAKA: Direktor FCUZ-a ne samo da će nastaviti primati platu višu od 2.500 KM nego može...

...pronaći i neki honorarni posao.

  • Mini market

  • 14. Maj 2020  14. Maj 2020

Tačna je konstatacija novinara "Oslobođenja" kako se direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku „u ovom trenutku, zapravo, ništa bolje od suspenzije nije moglo dogoditi". I dalje će uredno primati, a i sa svojim advokatom Kadrijom Kolićem moći će se spremiti za moguću odbranu. „Da mu je Vlada FBiH svojom odlukom umanjila platu i za jednu marku, Solak bi imao pravo da podnese tužbu i taj proces bi 'glat' dobio, jer takvi su zakoni.“

Dakle, osim što će nastaviti primati platu višu od 2.500 KM - taj iznos je rukovodiocima federalnih uprava zagarantovan tokom 2020., uključujući topli obrok, minuli rad, prijevoz i naknade - Fahrudin Solak bi, nominalno, mogao raditi još jedan posao. Doduše, sad je malo u defektu, ali doći će sebi. A kad smo već kod defekta, o kakvom se mentalnom kapacitetu radi, dovoljno govori činjenica da je Solak, umjesto u kombi FCUZ-a ili bilo koje drugo prijevozno sredstvo u kojem će ga vozač odbaciti gdje god poželi, sjeo na vlastiti motor i doživio i preživio saobraćajnu nesreću. Bez obzira na to što, kako kažu, nije kriv.

Podsjetimo, bilo je o tome ponešto napisano na ovom portalu... Solak je, kao zaslužni omladinac iz redova SDA, prvo bio postavljen na mjesto šefa voznog parka Vlade Kantona Sarajevo da bi ga kasnije, zahvaljujući višestrukim auto-moto zaslugama, Vlada FBiH, na čijem je čelu bio Nermin Nikšić iz SDP-a, a na prijedlog SDA, imenovala za direktora Federalne uprave civilne zaštite nedugo prije poplava 2014. godine. Realno, nema potrebe širiti priču o njegovim nepostojećim zaslugama, već treba zaključiti drugi pasus: ljubav prema motorima jača je od ljubavi prema vlastitoj i još nečijoj sigurnosti.

I dok traje suspenzija, znači, Fahrudin Solak mogao bi pronaći i dodatni posao. Zašto ga, naprimjer, vlasnik preduzeća „Srebrena malina“ Fikret Hodžić ne bi honorarno zaposlio. Kad je Fikrina kolegica s Hayat TV-a Ana Bavrka u evidenciji te firme mogla biti zavedena kao „prvostupnik radiološke tehhnologije“, zašto Fahro ne bi, recimo, mogao biti „pripravnik epidemiološke demagogije“.

I, ne zaboravite, ovaj polupismeni naturščik iz oblasti civilne zaštite umalo je Federaciju BiH „ubacio“ u petnaestodnevni karantin. Pored njih milion, dužan je odgovore i na ova pitanja: gdje je još 20 respiratora iz Kine, ali i zašto se ruga Odboru Doma naroda Parlamenta FBiH koji treba istražiti nabavku, malo je reći spornih, respiratora?

I da, Asim Sarajlić ga je zaposlio. Gdje god je trebalo.

(D. Bajramović)      

trenutak ...