DRAŠKO STANIVUKOVIĆ OBJASNIO SVE O FIRMI IGORA DODIKA: "Prointer" je kao novo ministarstvo u Vladi RS-a

"Oni su zaradili 50 miliona maraka u vrijeme epidemije koronavirusa i vratili možda jedan. To je novac svih građana, koji oni dobijaju putem tendera institucija RS-a. Oni su kao jedno novo ministarstvo u Vladi RS-a s obzirom na to da su na državnim jaslama", poručuje Stanivuković.

  • Politika

  • 15. Maj 2020  15. Maj 2020

  • 1

IT kompanija "Prointer", koja blisko sarađuje s Igorom Dodikom, sinom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, odlučila je da bude humana zbog nezavidne situacije u kojoj se privreda Republike Srpske našla zbog epidemije koronavirusa, prenosi RTV BN.

Iz "Prointera" daju mikropreduzećima čak 100 hiljada maraka, a preduzeća će dobijati pojedinačno do 5 hiljada, što znači da u uži krug ulazi tek dvadesetak malih privrednika. Također, predviđena je i stručna pomoć za pet mikropreduzeća u smislu podrške izradi IT rješenja, čija vrijednost po subjektu iznosi 2.000 maraka.

"'Prointer ITSS' se odlučio na ovakav potez imajući u vidu činjenicu da se gubici domaće privrede, uzrokovani pandemijom, mjere u milijardama. Zbog toga ćemo snositi sve troškove projekta u namjeri da alokacijom vlastitih novčanih sredstava i pružanjem stručne pomoći bar dijelom doprinesemo ublažavanju ovih posljedica", poručuju iz IT kompanije "Prointer".

Ministar za naučno–tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević, očekivano, pohvaljuje ovakvu akciju "Prointera".

"Ne znam zašto konstatujete da je to firma koja blisko sarađuje s Vladom Republike Srpske, jer mi tu imamo niz IT kompanija s kojima sarađujemo. Svakako, svaka ovakva akcija je za pohvalu, pogotovo što daju novac iz vlastitih sredstava", kaže Rajčević.

Poslanik PDP–a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković podsjeća da se upravo ova IT kompanija uglavnom izabere kao najbolji ponuđač na raznim tenderima Vlade Republike Srpske. Ovaj potez "Prointera" Stanivuković komentariše kao, u najmanju ruku, licemjeran.

"Oni su zaradili 50 miliona maraka u vrijeme epidemije koronavirusa i vratili možda jedan. To je novac svih građana koji oni dobijaju putem tendera institucija RS-a. Oni su kao jedno novo ministarstvo u Vladi RS-a s obzirom na to da su na državnim jaslama", poručuje Stanivuković.

Nezvanične priče da poznata IT firma „Prointer" ima veze s vlašću u Republici Srpskoj te da je s njom povezano i ime Igora Dodika, sina Milorada Dodika, dobile su potvrdu u Narodnoj skupštini Republike Srpske prošle godine, kada je Dodik rekao da je njegov sin saradnik u toj firmi.

Od 2015. godine, kada je osnovana, ova kompanija postala je nezaobilazan IT snabdjevač ovdašnjih institucija, javnih preduzeća i ustanova.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...