LOŠE VIJESTI ZA VOZAČE: Nagli rast cijena nafte, ovo se događa već treću sedmicu zaredom...

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, treće zaredom, jer mnoge zemlje u svijetu ublažavaju restriktivne mjere u vezi sa suzbijanjema koronavirusa pa potražnja za crnim zlatom raste, dok se zalihe smanjuju.

  • Ekonomija

  • 18. Maj 2020  18. Maj 2020

  • 0

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je prošle sedmice za 5,2 posto, na 32,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo 20 posto, na 29,43 dolara.

Cijene nafte mjesecima su bile pod pritiskom, skliznuvši na najniži nivo u dvadesetak godina, jer su zbog korona-krize sve najveće svjetske ekonomije uronile u recesiju, pa je oštro pala i potražnja za crnim zlatom.

Ipak, u posljednje tri sedmice, cijene su znatno porasle, jer mnoge zemlje ublažavaju restriktivne mjere s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, pa potražnja za naftom jača, a zalihe padaju.

Tako je izvještaj američke vlade, objavljen u srijedu, pokazao da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici pale prvi put od januara.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je, ipak, procjenu da će globalne zalihe nafte u drugoj polovini godine pasti oko 5,5 miliona barela dnevno.

Predviđa se i pad potražnje u ovoj godini, i to za 8,6 miliona barela dnevno.

Najveći svjetski proizvođači već su oštro smanjili proizvodnju. Nedavno su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neovisni proizvođači, na čelu s Rusijom, dogovorili najveće smanjenje proizvodnje u povijesti, za 9,7 miliona barela dnevno, što je stupilo na snagu 1. maja.

- Oporavak cijena nafte poduprle su nove naznake oporavka potražnje, zajedno sa pojačanim ograničenjem snabdijevanja iz OPEC+, te obustavom, odnosno prirodnim padom proizvodnje u zemljama koje nisu u sastavu OPEC+ - kaže Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Osim toga, podaci pokazuju da se u SAD-u brzo smanjuje proizvodnja.

U petak objavljeni izvještaj kompanije "Baker Hughes" pokazao je da je prošle sedmice broj aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u pao devetu sedmicu zaredom, i to za njih 35, na samo 339, najniži nivo od kada se prate ti podaci, jer naftna industrija zbog niskih cijena nafte smanjuje proizvodnju i investicije.

- Broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen je od početka godine za 52 posto, za više od 400 postrojenja - pišu analitičari tvrtke "Enverus DrillingInfo" u osvrtu na situaciju na tržištima.

Tržište, ipak, nije euforično, jer se pandemiji koronavirusa još ne nazire kraj i pojavljuju se novi slučajevi zaraze u zemljama koje su počele ublažavati restriktivne mjere.

- Naše je mišljenje da će, s obzirom na razmjere i brzinu poremećaja, trebati više vremena da se u potpunosti apsorbira prateći rast zaliha - kaže Amarpreet Singh, analitičar u "Barclaysu".

Ta je banka prošle sedmice povećala procjene za cijene nafte u ovoj godini za 5 do 6 dolara pa bi prosječna cijena na londonskom tržištu mogla iznositi 37, a na američkom tržištu 33 dolara po barelu, prenosi SEEbiz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...